OLDEST intact tower roof in the Netherlands - Stadstoren - Oudewater, NL
The Stadstoren (city tower) in Oudewater is built around 1300 and has an unique rooftype
Location: Utrecht, Netherlands

NL:

van (visit link)
"De karakteristieke stadstoren is een bakstenen bouwwerk van ongeveer 42 meter hoog. De toren is het meest in het oog springende gedeelte van de kerk. Hij is vanuit de verre omtrek zichtbaar en heeft daarnaast een ongebruikelijke vorm. De toren bestaat uit vier geledingen (‘bouwblokken’) die duidelijk aan de buitenkant herkenbaar zijn. De onderste twee geledingen hebben steunberen op de hoeken en worden gekenmerkt door romaanse details. De bovenste geledingen vertonen gotische kenmerken. Wat opvalt is dat het grondvlak van de toren niet vierkant, maar rechthoekig is. De hogere geledingen hebben lisenen en boogfriezen. Bovenin zijn blindvensters aangebracht met mooie gotische traceringen. De middelste zijn opengewerkt; daarachter bevinden zich de luidklokken. Alle zijden van de toren hebben wijzerplaten. In de voet van de toren bevindt zich een noord-zuid doorgang. Hierin ligt de hoofdingang van de kerk. In de doorgang staat een bedelbankje. Vanaf dit bankje konden de arme inwoners van de stad de kerkgangers bij het verlaten van de kerk aanklampen. Aan de kant van de IJssel is de torenvoet gesloten. Dit kan te maken gehad hebben met de bij tijd en wijle hoge waterstand van de rivier, maar ook de westenwind zal vermoedelijk een rol gespeeld hebben. Opvallend is het zadeldak wat zeker voor deze streek uniek is. Een zadeldak is in ons land alleen in Friesland gebruikelijk. Wat het dak nog unieker maakt, is dat de nok dwars op de as van de kerk staat. Aan beide uiteinden heeft het een schuin eindvlak, een zogeheten wolfseind. Dit wordt ook wel een gewolfd zadelzak genoemd. De ingewikkelde kapconstructie is nog helemaal oorspronkelijk en is in al die eeuwen qua uiterlijk niets veranderd. Dit maakt de torenkap een van de oudste, zo niet de oudste en meest originele van Nederland.

Zoals gezegd is de toren gebouwd rond 1300. Er wordt aangenomen dat de stadstoren in deze tijd deel uitmaakte van de verdedigingswerken van de stad en met zijn voeten in de stadswal heeft gestaan. De toren heeft het oorlogsgeweld waarmee Oudewater te kampen kreeg goed doorstaan. Tijdens de aanval door de troepen van bisschop Jan van Arkel in 1349 en de verwoesting van de stad door de Spanjaarden in 1575 werden de St.-Michaëlskerk en de stadstoren gespaard. In 1601 is de toren verbouwd. Aan de oostkant van het dak werd toen een dakkapel aangebracht voor het klokkenspel (carillon)."

ENG:

from (visit link)
"The characteristic town tower is a brick structure about 42 meters high. The tower is the most eye-catching part of the church. It is visible from afar and also has an unusual shape. The tower consists of four sections (' building blocks") that are clearly recognizable from the outside. The lower two sections have buttresses at the corners and are characterized by Romanesque details. The upper sections have Gothic features. It is striking that the base of the tower is not square, but rectangular. The higher levels have pilasters and arch friezes. At the top are blind windows with beautiful Gothic traces. The middle ones are openwork, behind them are the ringing bells. All sides of the tower have dials. In the base of the tower is a north-south passage. This is where the main entrance to the church is located. In the passage is a begging bench. From this bench the poor inhabitants of the city accost the churchgoers when they leave the church. The tower base is closed on the IJssel side. This may have been related to the occasional high water level of the river, but the westerly wind probably also played a role. The saddle roof is striking, which is certainly unique for this region. A saddle roof is only common in Friesland in our country. What makes the roof even more unique is that the ridge is perpendicular to the axis of the church. At both ends it has a sloping end face, a so-called wolf end. This is also called a wolfed saddle bag. The complex roof construction is still completely original and has not changed in appearance in all those centuries. This makes the tower roof one of the oldest, if not the oldest and most original in the Netherlands.

As mentioned, the tower was built around 1300. It is believed that the city tower was part of the city's defenses during this time and that it stood with its feet in the city wall. The tower has withstood the war violence that Oudewater had to contend with. During the attack by the troops of Bishop Jan van Arkel in 1349 and the destruction of the city by the Spaniards in 1575, the St. Michael's Church and the city tower were spared. The tower was rebuilt in 1601. A dormer window was then installed on the east side of the roof for the chimes (carillon)."
Type of documentation of superlative status: M. Beek/M. Kooiman, 1993: Oudewater: geschiedenis en architectuur

Location of coordinates: under the tower