Herberg Drie Koningen, Houtave
31U E 507708 N 5676066
De voormalige herberg, zogenaamd Drie Koningen, is beschermd als monument. De bescherming omvat de herberg met binnenkoer en aanhorigheden.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

sociaal-culturele waarde
Als zijnde de oudst bewaarde herberg van Houtave, van oudsher de ontmoetingsplaats voor de dorpsbewoners en locatie van vele diverse activiteiten, onder meer zittingen van het gemeentebestuur, feesten en begrafenismaaltijden. In dit opzicht weerspiegelt de herberg het gemeenschapsleven van de bewoners in een landelijk polderdorp.

historische waarde
Als zijnde een representatief voorbeeld van een kleine dorpsherberg opklimmend tot de 17de eeuw, die in de 19de eeuw deel uitmaakt van één grote afspanning met de nabijgelegen hoeve met smidse;
Als zijnde een gaaf bewaarde getuige van de oorspronkelijke bebouwing in de historische dorpskom van Houtave, met beeldbepalende ligging op de hoek ten zuidoosten van de dorpskerk.

FR

valeur socioculturelles
Comme la plus ancienne auberge préservée de Houtave, traditionnellement le lieu de rencontre pour les villageois et le lieu de nombreuses activités diverses, y compris les réunions du conseil, les fêtes et les repas funéraires. À cet égard, l’auberge reflète la vie communautaire des habitants d’un village rural polder.

valeur historique
Comme exemple représentatif d’une petite auberge de village montant au 17ème siècle, qui au 19ème siècle fait partie d’une grande envergure avec la ferme voisine avec forgeron ;
Comme un témoin bien conservé des bâtiments d’origine dans le bol historique du village de Houtave, avec un emplacement déterminant sur le coin sud-est de l’église du village.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Kerkhofstraat