Meestersmolen, Oostvleteren, Belgium
De Meestersmolen is een windmolen in de West-Vlaamse gemeente Oostvleteren.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

Deze houten staakmolen werd vermoedelijk omstreeks 1760 gebouwd in de gemeente Gijverinkhove. In 1943 werd de molen verdekkerd op één roede en in 1952 grondig hersteld door toenmalig molenaar Maurice Dewilde. In 1954 werd hij echter stilgelegd en het binnenwerk werd verder gebruikt in een mechanische maalderij tot 1988. De molen geraakte in verval en werd in 1963 gekocht door René De Meester, de burgemeester van Oostvleteren en in 1968 geschonken aan de gemeente. In 1973 werd hij ontmanteld, gerestaureerd en in Oostvleteren opnieuw opgebouwd. Sinds 1974 wordt de molen door vrijwillige molenaars in werking gehouden. In 2002 onderging de molen stormschade en moest hij gestut worden. De molen werd terug maalvaardig hersteld.

EN

This wooden stake mill was probably built around 1760 in the municipality of Gijverinkhove. In 1943 the mill was distributed on one rod and thoroughly restored in 1952 by then miller Maurice Dewilde. In 1954, however, it was shut down and the interior was continued to be used in a mechanical mill until 1988. The mill fell into disrepair and was bought in 1963 by René De Meester, the mayor of Oostvleteren and donated to the municipality in 1968. In 1973 it was dismantled, restored and rebuilt in Oostvleteren. Since 1974 the mill has been kept in operation by volunteer millers. In 2002, the mill suffered storm damage and had to be stylized. The mill was restored grindingly.
Date of Manufacture: 01/01/1760

Purpose: Milling