IJzertoren, Diksmuide, Belgium
De IJzertoren is een toren en vredesmonument in de West-Vlaamse stad Diksmuide.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

Deze toren, oorspronkelijk ingewijd op 24 augustus 1930, staat aan de oever van de stroom de IJzer, nabij het stadscentrum van Diksmuide op het grondgebied van deelgemeente Kaaskerke.

Op de toren staat aan de vier zijden van de monumentale voet te lezen Nooit meer oorlog, in de vier talen van de strijdende partijen van het westelijk front tijdens de Eerste Wereldoorlog: Plus jamais de guerre, No more War, Nie wieder Krieg.

De IJzertoren is in de eerste plaats een herdenkingsmonument voor de Vlaamse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, maar hij staat tegelijk ook symbool voor de aan de IJzer ontstane wil tot meer politieke verzelfstandiging van Vlaanderen (zie onder meer frontbeweging, frontpartij). De jaarlijkse IJzerbedevaart aan de voet van de toren is een politieke manifestatie tegen oorlog en voor Vlaams zelfbestuur.

Op de IJzertoren staan in kruisvorm de letters AVV / VVK, wat staat voor Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus; weliswaar kwam het IJzertestament van in het begin op voor pluralisme.

EN

The Yser Towers (Dutch: IJzertoren) are a monument near the Yser river at Diksmuide in Belgium. It was built to commemorate the soldiers killed on the Yser Front in World War I and pacifism but subsequently became an important political symbol for the Flemish Movement. The original monument was constructed in 1930 but was destroyed in 1946 as a result of its political associations with Flemish nationalist collaboration after World War II. The current tower was rebuilt alongside the remains of the original and was finished in 1965. It remains a site of political significance to Flemish nationalists and is the center for their annual Yser Pilgrimage (IJzerbedevaart).
Text on Monument/Memorial Sign or Plaque:
Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus, AVV—VVK