Betel church clock - Turku, Finland
1930-luvulla Betel-kirkkoon lisätyn kellotornin mukana tullut kello. A clock that came with the bell tower added to Betel Church in the 1930s.
Location: Finland

[FIN] Betel-kirkko on Turun keskustassa VII kaupunginosassa sijaitseva kirkkorakennus. Se on ollut vuodesta 1984 Turun adventtiseurakunnan käytössä. Vuodesta 2013 kirkkoa käyttää myös Suomen evankelisluterilaiseen lähetyshiippakuntaan kuuluva Pyhän Paavalin seurakunta.

Kirkko valmistui jugendtyyliin Frithiof Strandellin suunnittelemana vuonna 1906 alun perin ns. Hannulan herätyksestä syntyneen Turun Lähetysyhdistyksen käyttöön. Myöhemmin kirkkoa ja sen ympäristöä muutettiin Erik Bryggmanin vuonna 1927 tekemän suunnitelman mukaisesti. Kirkkoon muun muassa rakennettiin Bryggmanin suunnittelema funktionalistinen kellotorni. Tarkkaa valmistumisvuotta ei ole tiedossa. Se ajoittuu kuitenkin 1930-luvulle. Kello näkyy Yliopistonkadulle hyvin vähäisesti. Edessä on puita ja muut rakennukset ovat hyvinkin lähellä. Kirkon takana on myös geokatkö GC137EQ.

Kellossa on minuutti ja tuntiviisarit. Sen vaalea keskiosa on valaistavissa. Kellossa on mustilla viivoilla toteutettuna tuntimerkinnät ja ohuemmilla viivoilla kymmenminuuttiset. Numeroita ei ole. Saman arkkitehdin jugend-tyylisessä Old Bank rakennuksessa oleva kello on hyvinkin samanlainen. Ehkäpä samalta valmistajalta. Kokokin on samanlainen. Harmi että seurakunnalla ei ole ollut varaa korjauttaa kellon koneistoa.

[EN] Betel Church is a church building located in the VII district in the center of Turku. It has been used by the Turku Adventist Church since 1984. Since 2013, the church has also been used by the St. Paul's Congregation, which is part of the Finnish Evangelical Lutheran Mission.

The church was completed in the Art Nouveau style, designed by Frithiof Strandell in 1906, originally the so-called For the use of the Turku Mission Association, which was born from the revival of Hannula. Later, the church and its surroundings were altered according to a plan made by Erik Bryggman in 1927. Among other things, a functionalist bell tower designed by Bryggman was built in the church. The exact year of build is not known. However, it dates back to the 1930s. The clock is very little visible on Yliopistonkatu. There are trees in front and other buildings are very close. Behind the church is also the geocaching cache GC137EQ.

The clock has a minute and hour hands. Its white center can be illuminated. The watch has hour markings in black lines and ten minutes in thinner lines. There are no numbers. The clock in the Art Nouveau-style Old Bank building by the same architect is very similar. Maybe from the same manufacturer. Even the size is similar. Too bad the church has not been able to afford to repair the clockwork.
Status: Not Working

Display: Mounted