RM: 478432 - Schutsluis Vijfde Wijk - Veenhuizen
32U E 324585 N 5879286
[NL] Historische sluis uit 1897 aan het begin van de Vijfde Wijk, nu in gebruik als stuw. [EN] Historic lock from 1897 at the beginning of the 'Vijfde Wijk', now in use as a weir.
Location: Drenthe, Netherlands

[NL]
Inleiding:
In 1897 gebouwde SCHUTSLUIS, gelegen aan het begin van de Vijfde Wijk richting het oude Tweede Gesticht. Aangelegd in opdracht van Rijkswaterstaat en vermoedelijk ontworpen door de Hoofd-ingenieur van Rijkswaterstaat J. Strootman. De deels in onbruik geraakte sluis is nu in gebruik als stuw. Het betonnen element dat daartoe in de kolk is aangebracht valt buiten de bescherming.

Omschrijving:
In eenvoudige en functionele stijl uitgevoerde schutsluis met groene kolk. De gemetselde en met natuurstenen dekzerken afgezette sluishoofden zijn uitgerust met gietijzeren haalkommen en bolders. In de sluishoofden respectievelijk de opschriften 1897 en 8.83 + NAP.

Waardering:
Essentieel en functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen, architectonisch en stedebouwkundig van belang alsook van belang uit een oogpunt van de geschiedenis van de waterhuishouding van het complex Veenhuizen.

[EN]
Preface:
LOCK built in 1897, located at the beginning of the 'Vijfde Wijk' towards the old 'Tweede Gesticht'. Built on behalf of Rijkswaterstaat and probably designed by the Chief Engineer of Rijkswaterstaat J. Strootman. The partly disused lock is now in use as a weir. The concrete element placed in the chamber for this purpose is not covered by the protection.

Description:
A lock with a green gully, executed in a simple and functional style. The masonry lock heads set off with stone topstones are equipped with cast iron bowls and bollards. In the lock heads the inscriptions 1897 and 8.83 + NAP respectively.

Rating:
Essential and functional part of the exceptionally valuable Veenhuizen complex, of architectural and urban design importance as well as important from a viewpoint of the history of the water management of the Veenhuizen complex.

Bron / Source:
Monument Number: 478432