Drenthe - Friesland Grenspaal - Wateren, NL
32U E 317468 N 5867500
[NL] Gietijzeren grenspaal in originele kleuren met wapenschildje op de grens Drenthe - Friesland in het Aekingerzand. [EN] Cast iron landmark in original colors with a coat of arms on the border between Drenthe and Friesland in the Aekingerzand.
Location: Drenthe, Netherlands

[NL]
In vroeger tijden werd de provinciegrens aangegeven door middel van dijkjes, landweren of greppels die dan soms weer geheel verdwenen.
Op 21 mei 1886 berichtten Gedeputeerde Staten van Drenthe aan hun Friese collega’s dat de grensscheiding aan de Drentse zijde niet erg duidelijk was en verzochten zij aan hen na te gaan in hoeverre dit ook ‘van den Frieschen kant blijkt’ en zo ja of men genegen is voor gezamenlijke rekening de toestand te verbeteren. Friesland gaf op haar beurt ook de opdracht om een rapport over de grensscheiding met Drenthe op te stellen.
Omdat de rapporten tussen de Drentse en Friese ingenieurs niet op alle plaatsen overeen kwamen werd besloten om zich gezamenlijk tot de minister van Binnenlandse Zaken te wenden met het verzoek bevorderen dat het Rijk de grenzen tussen beide provincies zou opnemen en vaststellen. De minister van Financiën verleende zijn medewerking aan de grensbepaling die in 1890 plaatsvond. De grenspalen werden in de maanden oktober, november en december 1894 geplaatst onder toezicht van de beide provinciale hoofdingenieurs van de Waterstaat, S.J. Vermaes en J.P. Hofstede. Het ging in totaal om 147 stuks gegoten ijzeren grenspalen die waren voorzien van de wapens van de provincies Friesland en Drenthe en van 1 gegoten ijzeren paal met de wapens van Friesland, Drenthe en Overijssel, die bij Frederiksoord werd geplaatst
Van de 148 gietijzeren palen die de grens afbakenden, waren er in 2010 nog maar 51 over. Deze zijn allemaal opgeknapt.

Deze grenspaal bevindt zich vlak naast het Aekingerpad richting uitkijktoren.

[EN]
In earlier times, the provincial boundary was indicated by dykes, land defenses or ditches that sometimes disappeared completely.
On May 21, 1886, the Provincial Executive of Drenthe reported to their Frisian colleagues that the border separation on the Drenthe side was not very clear and they asked them to ascertain to what extent this also appears 'from the Frisian side' and, if so, whether they are in favor. to improve the situation on a shared-cost basis. Friesland, in turn, also commissioned a report on the border separation with Drenthe.
Because the reports between the Drentse and Frisian engineers did not agree in all places, it was decided to jointly turn to the Minister of the Interior with the request that the government should include and establish the boundaries between the two provinces. The Minister of Finance cooperated with the boundary determination that took place in 1890. The boundary markers were placed in October, November and December 1894 under the supervision of the two provincial chief engineers of the Water Management, S.J. Vermaes and J.P. Hofstede. It concerned a total of 147 cast iron border posts that were provided with the coats of arms of the provinces of Friesland and Drenthe and 1 cast iron post with the coats of arms of Friesland, Drenthe and Overijssel, which was placed at Frederiksoord.

Of the 148 cast iron posts that demarcated the border, only 51 remained in 2010. These have all been refurbished.
This boundary marker is located right next to the Aekingerpad in the direction of the viewing tower.

Bron / Source: De grensafbakening van Friesland met Drenthe en Overijssel in de 19e en 20e eeuw