43 – Overasselt – NL - Fietsroutenetwerk regio Arnhem Nijmegen
43 Op de T-splitsing Maasbandijk en Tempelstraat – in Overasselt
Location: Gelderland, Netherlands

Den Tempel

Hier aan de kruising van de Maasdijk en de Tempelstraat ligt boerderij Den Tempel. In zijn huidige vorm dateert de boerderij uit de achttiende of negentiende eeuw, maar ze is vermoedelijk veel ouder. De boerderij heeft een prachtig uitzicht over de Maas. Opvallend is dat in het Gelderse rivierengebied vier huizen staan met vrijwel dezelfde naam. In een atlas uit 1868 staat deze boerderij aan de Maas bij Overasselt vermeld onder de naam Tempel. Beuningen kent een hofstede met de naam Den Olden Tempel. En ook in Ochten en Boven-Leeuwen hebben huizen gestaan die Tempel werden genoemd. Daarbij gaat het niet om doorsnee boerderijen. Op historische gemeentekaarten worden maar weinig individuele gebouwen bij naam genoemd, deze vier wel. Klaarblijkelijk gaat het om hofsteden, die op een of andere manier belangrijk zijn geweest. De verleiding is groot deze gebouwen in verband te brengen met de Orde der Tempeliers, maar historici geloven niet dat er enig verband is.

Al in de middeleeuwen bestond hier een veerverbinding over de Maas, ten behoeve van de handelsroute tussen Cuijk en Nijmegen. Van oudsher deed de boerderij ook dienst als herberg en veerhuis voor de veerpont naar Grave. Het grote vertrek aan de dijkzijde fungeerde in die tijd als gelagkamer.
Op de dijk staat een monument dat herinnert aan een periode uit de vorige eeuw waarin veerbaas Martens – met bijnaam Schoer – mens en vee van de Brabantse kant van de Maas overzette naar Gelderland en omgekeerd.

Waar de naam Overasselt vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is die afgeleid van Essenbomen. ‘Asselt’ is een verbastering van ‘Essen’. Deze bomen kwamen vroeger veel voor in het Overasseltse en Nederasseltse landschap en gedijen goed in nat gebied. ‘Over’ en ‘Neder’ hebben te maken met de plek aan de Maas. Het dorp Nederasselt ligt verder stroomafwaarts dan Overasselt. In Overasselt vindt u Agrarisch Museum De Garstkamp. De vaste collectie bestaat uit landbouwwerktuigen en gereedschappen die in het begin van de twintigste eeuw in deze regio gebruikt werden. Vlakbij de Overasseltse Vennen ligt tegen de bosrand aan Galerie Xenia, waarvan het interieur volledig in Griekse stijl is ingericht.
Node Number: 43

Reachable Nodes: