Vertrekhal Oranjelijn - Rotterdam, NL
31U E 598498 N 5751661
[NL] Omgebouwd poortgebouw van voormalig haventerrein naar bedrijfsverzamelgebouw voor bedrijven in de foodsector en designsector. [EN] Converted gatehouse of a former harbor site into a multi-company building for the food sector and design sector.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
Het voormalige poortgebouw van Thomsen's Havenbedrijf staat aan de Rotterdamse Lekhaven. Samen met de Keilehaven, IJselhaven en Koushaven wordt deze haven in de periode 1910-1915 aangelegd om de groeiende stukgoedhandel in de Rotterdamse haven te accommoderen. Direct na de aanleg van de havens vestigt stuwadoor Thomsen’s Havenbedrijf zich op de locatie. Het bedrijf breidt daar snel uit: nieuwe loodsen worden gebouwd en bestaande loodsen worden overgenomen van de Holland-Amerika Lijn
Na het geallieerde bombardement op de Lekhaven in 1943 maakt de directie van Thomsen's Havenbedrijf plannen voor na de oorlog. Een geheel nieuw loodsencomplex met een centrumgebouw aan de Lekhaven wordt ontwikkeld. Op 22 oktober 1948, het vijfenzeventigjarig jubileum van Thomsen’s Havenbedrijf, werden het karakteristieke centrumgebouw en de aangrenzende loodsen officieel geopend.
Het centrumgebouw wordt ontworpen als een poortgebouw waar een spoorlijn doorheen loopt. Op de begane grond zijn werkplaatsen, een fietsenstalling en ruimtes voor de portier, douane en EHBO. Op de verdieping zijn een kantine met keuken en was- en kleedlokalen voor 550 havenarbeiders, kantoorruimtes voor de bedrijfsleiding en een wachtruimte voor passagiers die meevaren op de vrachtschepen.
In 1968 fuseert Thomsen's Havenbedrijf met Müller & Co tot Müller-Thomsen N.V. In de loop van de jaren zeventig zet Müller-Thomsen de activiteiten in de Lekhaven echter stop. Hierna wordt het poortgebouw gebruikt als opslagruimte, onder andere voor archieven. Nadat Müller Thomsen opgaat in Europe Container Terminals (ECT) wordt het gebouw in 1990 verkocht aan de gemeente Rotterdam.
Na jaren van leegstand, vandalisme en verval wordt het pand uiteindelijk in 2003 verkocht en wordt aangevangen met restauratie, welke uiteindelijk ruim 5 jaar zou duren. In 2006 krijgt het pand de status van gemeentelijk monument.
Onder de naam Vertrekhal Oranjelijn doet het voormalige poortgebouw van Thomsen's Havenbedrijf nu dienst als bedrijfsverzamelgebouw voor bedrijven in de foodsector en designsector. Ook worden verschillende ruimtes in het gebouw verhuurd voor vergaderingen en evenementen.

[EN]
The former gatehouse of Thomsen's Havenbedrijf is located on the Lekhaven in Rotterdam. Together with the Keilehaven, IJselhaven and Koushaven, this port was constructed in the period 1910-1915 to accommodate the growing general cargo trade in the port of Rotterdam. Immediately after the construction of the ports, stevedore Thomsen’s Havenbedrijf establishes itself at the location. The company is expanding rapidly there: new warehouses are being built and existing warehouses are taken over from the Holland-America Line
After the Allied bombing of the Lekhaven in 1943, the management of Thomsen's Havenbedrijf made plans for after the war. A completely new warehouse complex with a central building on the Lekhaven is being developed. On October 22, 1948, the seventy-five anniversary of Thomsen’s Port Authority, the characteristic center building and the adjacent warehouses were officially opened.
The center building is designed as a gatehouse with a railway line running through it. On the ground floor there are workshops, a bicycle shed and rooms for the porter, customs and first aid. On the first floor there is a canteen with a kitchen and washing and changing rooms for 550 dock workers, offices for the company management and a waiting area for passengers traveling on the cargo ships.
In 1968 Thomsen's Havenbedrijf merges with Müller & Co to form Müller-Thomsen N.V. In the course of the 1970s, however, Müller-Thomsen ceases activities in the Lekhaven. After this, the gatehouse is used as storage space, including for archives. After Müller Thomsen became part of Europe Container Terminals (ECT), the building was sold in 1990 to the municipality of Rotterdam.
After years of vacancy, vandalism and decay, the building is finally sold in 2003 and restoration is started, which would eventually take more than 5 years. In 2006 the building was given the status of a municipal monument.
Under the name Departure Hall Oranjelijn, the former gatehouse of Thomsen's Havenbedrijf now serves as a multi-company building for companies in the food and design sectors. Various rooms in the building are also rented out for meetings and events.

Bron / Source: Vertrekhaloranjelijn.nl
Address::