Station Veendam, NL
32U E 358405 N 5885909
[NL] Een historisch station van de Museumspoorlijn STAR aan het lokaalspoor Stadskanaal-Musselkanaal. [EN] A historic station of the STAR Museum Railway on the Stadskanaal-Musselkanaal railway line.
Location: Groningen, Netherlands

[NL]
Het baanvak tussen de Groningse plaatsen Stadskanaal en Veendam is in 1910 aangelegd door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) en het baanvak tussen Stadskanaal en Musselkanaal in 1924 door de oorspronkelijke STAR, de Groningsch-Drentsche Spoorwegmaatschappij Stadskanaal-Ter Apel-Rijksgrens. Sinds 1938 was de gehele spoorlijn van de Nederlandse Spoorwegen.
Het station van Veendam werd geopend in 1910. Het lag aan de spoorlijn Stadskanaal – Zuidbroek, tot 1938 onderdeel van de Noordoosterlokaalspoorweg en later eigendom van Nederlandse Spoorwegen. Het is een NOLS-station van een afwijkend type. In 1953 werd het gesloten voor reizigerstreinen. De lijn Zuidbroek – Veendam – Stadskanaal – Musselkanaal bleef echter tot 1990 in gebruik voor goederenvervoer.
Op 1 mei 2011 werd station Veendam na 57 jaar weer in gebruik genomen voor reizigersvervoer door spoorwegonderneming Arriva op het traject Groningen - Veendam. Voor de trein uit Groningen werd een nieuw perron gebouwd aan een apart kopspoor, gescheiden van het emplacement. In de naast het station gelegen goederenloods, ook bekend als Jonkerloods, werd op 15 september 2011 een overdekt busstation geopend.
In 1994 is de spoorlijn en het oude stationsgebouw opnieuw in gebruik genomen door de museumlijn van Museumspoorlijn STAR. Het stationsgebouw staat op de rijksmonumentenlijst.

[EN]
The section between the Groningen towns Stadskanaal and Veendam was constructed in 1910 by the Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) and the section between Stadskanaal and Musselkanaal in 1924 by the original STAR, the Groningsch-Drentsche Spoorwegmaatschappij Stadskanaal-Ter Apel-Rijksgrens. Since 1938, the entire railway line was owned by the Dutch Railways.
Veendam station was opened in 1910. It was located on the Stadskanaal - Zuidbroek railway line, until 1938 part of the Noordoosterlokaalspoorweg and later owned by the Dutch Railways. It is a NOLS station of a different type. In 1953 it was closed to passenger trains. However, the line Zuidbroek - Veendam - Stadskanaal - Musselkanaal remained in use for freight transport until 1990.
On May 1, 2011, Veendam station was taken back into use for passenger transport by the railway company Arriva on the Groningen - Veendam route after 57 years. For the train from Groningen, a new platform was built on a separate end track, separated from the yard. In the goods shed next to the station, also known as the Jonkerloods, a covered bus station was opened on September 15, 2011.
In 1994 the railway line and the old station building were taken back into use by the museum line of Museum Railway STAR. The station building is on the national monument list.

Is the station/depot currently used for railroad purposes?: Yes

Is the station/depot open to the public?: Yes