RM: 532197 - Zeelandbrug - Kats, Zierikzee
31U E 561533 N 5718080
De Zeelandbrug (1965, aanvankelijk Oosterscheldebrug) is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter.
Location: Zeeland, Netherlands

NL

De brug werd gebouwd op initiatief van de Provincie Zeeland. De wegen over de nieuwe deltadammen die werden aangelegd in het kader van de Deltawerken, legden Zeeland open voor het verkeer, maar de Oosterschelde bleef een obstakel. De bestaande provinciale veerverbinding tussen Zierikzee op Schouwen-Duiveland en Kats op Noord-Beveland kon de verkeersdrukte niet meer aan. En volgens de oorspronkelijke plannen zou de Oosterschelde pas in 1978 worden afgedamd, wat uiteindelijk in de vorm van de Oosterscheldekering nog tot 1986 zou duren. Om al voor die tijd een ongestoorde noord-zuidverbinding te hebben besloot de Provincie Zeeland daarom tot de aanleg van een brug tussen Zierikzee en Colijnsplaat. De bouw en exploitatie gaf de provincie in handen van een zelfstandige vennootschap, de NV Provinciale Zeeuwse Brug Maatschappij, die geheel eigendom van de provincie was.

EN

The Zeeland Bridge (Dutch: Zeelandbrug) is the longest bridge in the Netherlands. The bridge spans the Oosterschelde estuary. It connects the islands of Schouwen-Duiveland and Noord-Beveland in the province of Zeeland.

The Zeeland Bridge was built between 1963 and 1965. At the time of its completion, it was the longest bridge in Europe. It has a total length of 5,022 metres, and consists of 48 spans of 95 metres, 2 spans of 72.5 metres and a movable bridge with a width of 40 metres.
Monument Number: 532197

Address of this Rijksmonument: