Stavenisse, NL
31U E 570163 N 5715670
[NL] Dit voormalige raadhuis doet sinds 2015 dienst als het "Watersnoodhuis", een informatiecentrum dat de ramp van 1953 behandelt. [EN] This former town hall now serves as the "Flood House", an information centre dealing with the 1953 disaster.
Location: Zeeland, Netherlands

[NL]

Over het gebouw "De Stove":

Het voormalig raadhuis van Stavenisse is een vrijstaand, rechthoekig pand uit 1860. Het is gebouwd in neoclassicistische stijl naar het ontwerp van J.K. Labrijn. Tot 1956 is het als raadhuis in functie geweest. Rijksmonument sinds 1974.

Tegenwoordig is in het gebouw een museum/informatiecentrum gevestigd en tevens doet het dienst als dorpshuis en zaalverhuur.

Bron (bewerkt): Wikipedia (visit link)

Over het dorp Stavenisse:

Stavenisse is een dorp in de gemeente Tholen in de Nederlandse provincie Zeeland. De plaats telde op 1 januari 2020 1.690 inwoners en was tot 1971 een zelfstandige gemeente op de westelijke punt van het eiland Tholen. De oppervlakte van de voormalige gemeente bedraagt 10,97 km². Een groot deel van de bevolking is lid van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland.

Stavenisse wordt voor het eerst genoemd als eiland in een oorkonde uit 1206. Dit eiland is in 1509 overstroomd en werd herdijkt in 1599. De naam Stavenisse is opgebouwd uit nisse, een landtong, en stave. Dit laatste kan betrekking hebben op de eigenaar van het land, een Stave of Stavo. Het kan ook betrekking hebben op de vorm van de landtong, die wellicht staf- of paalvormig is geweest.

Stavenisse is een voorstraatdorp waarbij de hoofdstraat loopt van de haven aan het Keeten naar de hervormde kerk. De kerk is gebouwd in 1910 als vervanging van de te klein geworden voorganger uit 1617. De toren uit 1672 en een kapel met een grafmonument voor ambachtsheer Hieronymus van Tuyll van Serooskerken († 1669), gemaakt door Rombout Verhulst, zijn van de oorspronkelijke kerk overgebleven. Bij de haven van het dorp staat de Stavenisser Molen, een korenmolen uit 1801.

In 1653 liet Hieronymus van Tuyll van Serooskerken buiten het dorp een door water omgeven slot bouwen, met daaromheen tuinen en bossen. Alleen een deel van de gracht en een stuk van de grachtmuur is nog aanwezig.

Tijdens de watersnood van 1953 was Stavenisse een van de zwaarst getroffen dorpen, er verdronken 153 mensen, waaronder de bekende kerkvoorganger Leen Potappel. De haven werd na de ramp als zwakke plek in de zeewering met sluiting bedreigd. Wegens verzet tegen dit plan zijn de havendijken verhoogd en is in 1977 een keersluis gebouwd, de haven is nu in gebruik als jachthaven.

Bij Stavenisse liggen twee kleine natuurgebieden, Het Diepe Gat en de Geulse Weel. Het zijn twee welen, overblijfselen van oude dijkdoorbraken.

Bron (bewerkt, passages): Wikipedia (visit link)

[EN]

Regarding the building "De Stove":

The former town hall of Stavenisse is a detached, rectangular building from 1860. It is built in neoclassical style after a design by J.K. Labrijn. Until 1956 it served as a town hall. National monument since 1974.

Today, the building houses a museum / information center and it also serves as a village hall and hall rental.

Source (edited): Wikipedia (visit link)

About the village of Stavenisse:

Stavenisse is a village in the municipality of Tholen in the Dutch province of Zeeland. The place had 1,690 inhabitants on 1 January 2020 and was an independent municipality on the western tip of the island of Tholen until 1971. The area of ??the former municipality is 10.97 km². A large part of the population is a member of the Old Reformed Congregation in the Netherlands.

Stavenisse is first mentioned as an island in a charter from 1206. This island was flooded in 1509 and was reembanked in 1599. The name Stavenisse is made up of 'nisse', a spit of land, and 'stave'. The latter can relate to the owner of the land, a Stave or Stavo. It could also refer to the shape of the headland, which may have been rod or pole shaped.

Stavenisse is a front street village where the main street runs from the harbor to the reformed church. The church was built in 1910 as a replacement for its predecessor from 1617, which had become too small. The tower from 1672 and a chapel with a grave monument for craftsman Hieronymus van Tuyll van Serooskerken († 1669), made by Rombout Verhulst, have survived from the original church . At the harbor of the village is the Stavenisser Molen, a corn mill from 1801.

In 1653 Hieronymus van Tuyll van Serooskerken had a castle surrounded by water built outside the village, surrounded by gardens and woods. Only part of the canal and part of the canal wall are still there.

During the flood of 1953, Stavenisse was one of the worst hit villages, 153 people drowned, including the well-known church pastor Leen Potappel. After the disaster, the port was threatened with closure as a weak spot in the seawall. Due to opposition to this plan, the harbor dikes were raised and a safety lock was built in 1977, the harbor is now used as a marina.

At Stavenisse there are two small nature reserves, Het Diepe Gat and the Geulse Weel. They are two wells, remnants of old dike breaches.

Source (edited, excerpts): Wikipedia (visit link)
Name: De Stove