The gate - Bakov nad Jizerou, Czech Republic
The gate beside the Chapel of St. Barbara
Location: Středočeský kraj, Czechia

The Renaissance cemetery gate from 1558 was the entry point to the now defunct cemetery around the chapel of St. Barbory.

=========================================================

Renesancní hrbitovní brána z roku 1558 byla vstupním místem na dnes již zaniklý hrbitov v okolí kaple sv. Barbory.

Kaple sv. Barbory
Obrázek Bakova v první tretine 15. století se co do rozsahu mestecka jiste v mnohém lišil od predstavy dnešní doby. V místech, kde dnes stojí kaple svaté Barbory, byl pred nedávnem založen nový hrbitov, v lokalite tehdy za mestem. Nový kostelík, který tu založil Jan z Vartenberka pro bohoslužby ceských bratrí, byl nejprve vysvecen na svatého Jakuba. Pred vstupem do areálu bývalého hrbitova projdeme nádhernou hrbitovní branou, pocházející z konce 16. století. Zkáze unikla stavba roku 1790, když mela být pro svuj žalostný stav zborena. Bakovákum se však podarilo kostelík odkoupit a na vlastní náklady opravit.
Type: Gateway

Subtype: Municipal/Regional Entrance