Travalje - Goedereede, NL
31U E 567378 N 5741249
[NL] Deze "travalje" staat voor een voormalige smederij uit de 18e eeuw in het pittoreske landbouwstadje Goedereede. [EN] This "travalje" is standing in front of a former forge from the 18th century in the picturesque agricultural town of Goedereede
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]

Travalje

Een travalje, ook wel bekend als hoefstal, is van oorsprong een houten constructie waarin het (boeren)trekpaard vastgezet kon worden om te worden bekapt en beslagen door de hoefsmid. Het paard werd vastgezet in deze constructie waarbij hij aan de voor-, zij- en achterkant werd begrensd door houten balken. Eenmaal vastgezet in de travalje kon het paard er vrijwel niet meer uit. Door middel van ijzeren kettingen (soms werden touwen gebruikt) konden de staljongens de hoeven eenvoudiger optillen. De kettingen of touwen gingen eenmaal om het been en werden dan op de houten balk getild om dan de ketting nogmaals om het been en de houten balk te draaien. De hoefsmid kon zo de hoef bekappen en/of beslaan zonder het risico te lopen om een trap te krijgen of het volle gewicht van het paard op zich te krijgen.

Oorsprong

De travalje stamt van halverwege de 18de eeuw, en is waarschijnlijk Frans van oorsprong. De Franse legers voerden met een kar een mobiele travalje met zich mee, zodat de paarden onderweg door een hoefsmid bijgehouden konden worden. Voor de komst van de travalje werden de paarden in Nederland voor het beslaan gewoon aan de muur van de boerderij vastgezet.

Travaljes vind je vooral in grote delen van Zeeland en een gedeelte van Zuid-Holland, en in België. Ze waren vaak geplaatst in de buurt van de hoefsmederij, meestal in de lengterichting van de gevel, en hadden een centrale functie in het dorp. Een enkeling had er één binnen staan, maar de meeste travaljes stonden in de open lucht, sommige overdekt.

Oorsprong woord

Het woord ‘travalje’ is een verbastering van ‘travaille’ van het Franse werkwoord ‘travailler’ = arbeiden, werken: in feite dus een werkplaats(je).

Andere benamingen voor een dergelijke constructie zijn:

Noodstal
Hoefstal
Travaille
Travaelge
Stravalje

Bron (onbewerkt): (visit link)

[EN]

Travalje

A "travalje", also known as a hoof stable, was originally a wooden construction in which the (farmers) draught-horse could be secured to be trimmed and shoed by the farrier. The horse was secured in this construction, bounded at the front, side and rear by wooden beams. Once secured in the trap, the horse could hardly get out. The stable boys could lift the hooves more easily by means of iron chains (sometimes ropes were used). The chains or ropes went around the leg once and were then lifted onto the wooden beam and then twisted the chain around the leg and the wooden beam again. The farrier could trim and / or shoe the hoof without running the risk of kicking or taking on the full weight of the horse.

Origin

The travalje dates from the mid-18th century, and is probably French in origin. The French armies carried a mobile traval with them in a cart, so that the horses could be kept by a blacksmith along the way. Before the arrival of the travalje, the horses in the Netherlands were simply attached to the wall of the farm for shoeing.

Travaljes are mainly found in large parts of Zeeland and part of South Holland, and in Belgium. They were often placed in the vicinity of the farriery, usually in the longitudinal direction of the facade, and had a central function in the village. A few had one inside, but most of the travales were in the open air, some covered.

Origin word

The word "travalje" is derived from "travaille", from the French verb "travailler" = to work. In fact it is a workshop.

Source (unedited): (visit link)
Use or Purpose of Equipment: Shoeing horse hooves

Approximate age: Eighteenth century

Still in Use?: No

Location:
In front of a former blacksmith shop. The old building is still there and is dated "1794" on the facade. Located on a picturesque square in the old agricultural and fishing village of Goedereede.

Fee for Access: yes