Stelling van Amsterdam (Fort bij Hoofddorp) - Hoofddorp, Netherlands, ID=759-036
Fort bij Hoofddorp as part of the Defence Line of Amsterdam.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Het Fort bij Hoofddorp is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen in een knik van de Geniedijk Haarlemmermeer, ten westen van de Hoofdvaart. Oorspronkelijk lag het ten zuiden van Hoofddorp, tegenwoordig er middenin.

Bijzonderheden
Het fort is aangelegd rond 1903-1904. Het was een model A fort. Het is een van de twee forten van de Stelling met twee verdiepingen, Fort bij Spijkerboor is de andere uitzondering. Beide verdiepingen tellen 13 kamers. Het gebrek aan ruimte is ook de reden waarom er maar een keelkazemat werd gebouwd, terwijl twee voor de forten normaal was. Aan het hoofdgebouw zit een frontgebouw vast die via een poterne is te bereiken. Voor het frontgebouw ligt nog een gietijzeren front-caponnière. Deze caponnière, Fort aan de St. Aagtendijk was hiermee ook voorzien, had schietsleuven aan de zijkant en kon zo de gracht aan beide zijden van het fort met mitrailleurs onder vuur nemen.

In de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Luftwaffe gebruikt als paardenverzorgingsplaats. Na de oorlog fungeerde het twee jaar als interneringskamp voor politieke delinquenten. In de eerste jaren na de oorlog werden de fortwachterswoning en de genieloods gesloopt. Daarna is het nog een tijd als magazijn gebruikt door de Nederlandse luchtmacht.
bron: (visit link)

Google translation:
The Fort at Hoofddorp is a fort of the Defense Line of Amsterdam. It is located in a kink of the Geniedijk Haarlemmermeer, west of the Hoofdvaart. Originally it lay south of Hoofddorp, nowadays in the middle of it.

Particularities
The fort was built around 1903-1904. It was a Model A fort. It is one of the two forts of the Stelling with two floors, Fort bij Spijkerboor is another exception. Both floors have 13 rooms. The lack of space is also the reason why only one throat casemate was built, while two was normal for the fortresses. The main building has a front building that can be reached via a postern. In front of the front building is another cast iron front caponiere. This caponiere, Fort aan de St. Aagtendijk, was also provided with this, had firing slots on the side and could thus fire the moat on both sides of the fort with machine guns.

In the Second World War, the fort was used by the Luftwaffe as a horse care place. After the war, it served as an internment camp for political offenders for two years. In the first years after the war, the fort watchman's house and the engineer shed were demolished. After that it was used as a warehouse by the Dutch Air Force for a while.
source: (visit link)
Type: Building