Stelling van Amsterdam (Fort bij de Liebrug) - Haarlemmerliede, Netherlands, ID=759-035
Fort bij de Liebrug as part of the Defence Line of Amsterdam.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Het Fort bij de Liebrug ligt aan de Binnen-Liede bij Haarlemmerliede, direct ten noorden van de spoorlijn Amsterdam – Haarlem. Het fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam.

Bijzonderheden
Het is een model A fort. De genieloods is nog aanwezig maar de fortwachterswoning is gesloopt. Fort bij de Liebrug was ter verdediging van het acces gevormd door de spoorweg, de trekvaart en de straatweg tussen Amsterdam en Haarlem. Aangezien de belangrijkste verdedigingstaken werden uitgevoerd door het Fort bij Penningsveer en Fort aan de Liede, werd hier een kleiner verdedigingswerk gebouwd. Het telde een bezetting van zo'n 175 man, terwijl voor de andere en dus grotere forten 300 man normaal was.

Tussen dit fort en het iets zuidelijker gelegen Fort aan de Liede ligt een restant van een liniewal met nevenbatterij en andere gebouwen. Het grillige verloop van het riviertje, de beperkte inundatiemogelijkheden rondom Haarlem en het aantal accessen maakte het noodzakelijk om de forten dicht bij elkaar te plaatsen.

Google translation:
The Fort bij de Liebrug is located on the Binnen-Liede near Haarlemmerliede, directly north of the Amsterdam - Haarlem railway line. The fort is part of the Defense Line of Amsterdam.

Particularities
It is a Model A fort. The engineer shed is still there, but the fort watchman's house has been demolished. Fort bij de Liebrug was formed in defense of the access by the railway, the canal and the road between Amsterdam and Haarlem. Since the main defense tasks were performed by the Fort at Penningsveer and Fort aan de Liede, a smaller defense structure was built here. It had an occupation of about 175 men, while for the other and therefore larger forts 300 men were normal.

Between this fort and the slightly more southerly Fort aan de Liede lies a remnant of a line wall with an auxiliary battery and other buildings. The erratic course of the river, the limited inundation possibilities around Haarlem and the number of accesses made it necessary to place the forts close to each other.
source; https: //nl.wikipedia.org/wiki/Fort_bij_de_Liebrug
Type: Building