Pyhän Laurin Kirkko - Mynämäki, Finland
Suurikokoinen kivikirkko Mynämäen keskustassa. Large stone build church on Mynämäki.
Location: Finland

[FIN] Mynämäen kirkko, alkuperäiseltä katolilaiselta nimeltään Pyhän Laurin kirkko, sijaitsee Mynämäen kunnassa Varsinais-Suomessa. Kirkko on Suomen toiseksi suurin keskiaikainen harmaakivikirkko ja se sijaitsee aivan Mynämäen ydinkeskustassa. Kirkko on omistettu Pyhälle Laurentiukselle ja Pyhälle Eerikille.

Mitään alkuperäistä dokumenttia Mynämäen kirkon rakentamisen ajankohdasta ei ole säilynyt. Arvelut kirkon rakentamisen ajankohdasta vaihtelevat. Kirkon sakaristo on rakennuksen vanhin osa ja osa tutkijoista ajoittaa sen rakentamisen alkaneen 1200-luvulla, osa taas vuosien 1425 ja 1440 välisellä ajalla. Oman papin hoitamana seurakuntana Mynämäki mainitaan vuonna 1347 ja Mynämäen kirkko esiintyy asiakirjoissa vuonna 1346.

Mynämäen kirkkorakennus on tyyliltään varhaisgotiikkaa. Alkuperäisestä puisesta saarnahuoneesta ei ole jäänyt jälkiä, vaikka viitteitä sen muodosta voi saada Kokemäellä sijaitsevasta Pyhän Henrikin saarnahuoneesta. Varhaisimmassa muodossaan kirkko oli muodoltaan muiden keskiaikaisten kivikirkkojemme tapaan suorakaiteen muotoinen ja torniton. Kirkon vanhin osa, ristiholvattu sakaristo sijaitsee kirkon pohjoispuolella ja etelässä samanlaisella holvirakenteella katettu asehuone ja pieni puinen eteinen. Suuri runkohuone on jaoltaan kolmilaivainen ja sen ristiholvattua sisäkatetta kannattelee neljä jykevää neliönmuotoista pilaria. Runkohuoneen ulkomitat ovat n. 39 metriä ja 21 metriä, päädyn korkeus noin 28 metriä. Etelänpuoleiset ikkunat olivat alun perin kapeita suippokaarisia kaksoisikkunoita. 1700-luvun muutostöiden yhteydessä ikkunoita suurennettiin ja samalla niiden alkuperäinen muoto katosi. Kuorin pääikkuna on kolmijakoinen, keskimmäinen osa on tosin umpeenmuurattu. 1600-luvulla kirkon länsipäätyyn rakennettiin suuri tornihalli jota vuoden 1775 muutostöissä korotettiin puuosalla. Tornin alakerroksessa näkyvät länsipäädyn umpeen muuratut ikkunat. Muurien sisällä on osittain umpeenmuurattuja portaita ja käytäviä. Kirkon länsi- ja pohjoisseinissä on sijainnut toisessa kerroksessa ulkoiset saarnastuolit joista papit ovat voineet saarnata kirkon ympärille kerääntyneelle kansalle.

Kirkkoon on vuosisatojen kuluessa tehty lukuisia laajennuksia ja korjauksia. Varhaisin laajennus tehtiin 1600-luvun alkupuolella ja laajennuksen puiset yläosat ovat valmistuneet vuonna 1775. Korjaustöitä mainittavimmat tehtiin vuosina 1785, 1865, 1893, 1897, 1923 ja 1926. Uusin entistämisen suoritettiin vuosina 1959-1960 arkkitehtinä Olli Kestilä Muinaistieteellisen toimikunnan valvonnassa.

[source: wikipedia (visit link) ]

Address: Kirkkokatu 3, 23100 Mynämäki, Finland.

[EN] St. Lauri Church (Pyhän Laurin Kirkko) in Mynämäki was built on a site that has been permanently inhabited since prehistoric times. The wooden church, built in the 13th century, must have been built on the site first. The current church building is one of the largest medieval stone churches in Finland. The external dimensions of the large frame room are about 39 meters and 21 meters, the height of the end is about 28 meters. The special features of the church include a magnificent, tower-like western hall, for which there is no equivalent elsewhere in Finland. On the second floor of the building are two seats for an outer pulpit from which the priest could preach to the people gathered around the church.
Building Materials: Stone