Marian Column - Zeleznice, Czech Republic
Marian Column - Zeleznice
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The column with a statue of the Virgin Mary by an unknown author dates from 1752. During the 19th century, the work was repaired three times.

=========================================================

Ve stredu námestí volne stojící sloup. Jemnozrnný pískovec pískové barvy, zbytky zlaté polychromie. Podstavec témer ctvercový - 1 x 1 m. Ctyri schody, tri s vetší pudorysnou základnou (jeden z nich prakticky v zemi). Podstavec je složen ze dvou kvádru, nad nimiž spocívá drík sloupu, v jehož vrcholu je zobrazena P. Maria Immaculata. Podstavec, na kterém je v celní cásti umísten nápis, je zakoncen profilovanou rímsou, která nese patku sloupu. Kanelovaný sloup je zakoncen korintskou hlavicí, na níž je umístena socha svetice. Socha Ochranitelky stojí na zemekouli s hadem a jablky. Svetice je zobrazena v šate s bohatou draperií, obe ruce sepnuty k modlitbe, nad hlavou svatozár se sedmi peticípými hvezdami.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column