RM: 512139 - Gemaal - Cabauw
Pumping station next to the Middelste Molen at Cabauw
Location: Utrecht, Netherlands

van rijksmonumentenregister.nl:

Het gemaal in de polder Noord Zevender bij Cabauw is in 1934 gebouwd op de plaats van een wipwatermolen (de Middelste Molen) in opdracht van het waterschap Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven. Het ontwerp, met kenmerken van de nieuwe zakelijkheid, werd geleverd door ingenieursbureau Van Hasselt & De Kooning. In 1943 verving een electromotor de bestaande dieselmotor. Het gemaal ligt aan de Eerste Wetering op enige afstand van de wipwatermolen van Cabauw, die oorspronkelijk deel uitmaakt van een molengang.

from Rijksmonumentenregister.nl:

The pumping station in the Noord Zevender polder near Cabauw was built in 1934 on the site of a seesaw mill (the Middelste Molen), commissioned by the water board Lopik, Lopikerkapel and Zevenhoven. The design, with features of the style 'nieuwe zakelijkheid', was delivered by engineering firm Van Hasselt & De Kooning. In 1943 an electric motor replaced the existing diesel engine. The pumping station is located on Eerste Wetering at some distance from the Cabauw mill, which is originally part of a mill corridor.
Monument Number: 512139

Address of this Rijksmonument: