Huguenotterne i Danmark - Fredericia, Danmark
Huguenotternes rejse til Danmark...The Huguenots' journey to Denmark
Location: Denmark

14. december 1952 kunne borgerne i Fredericia se en ny Obeliks i granit, som var rejst til minde om Hugoenotterne. Der er tekst på alle fire sider, som kort omtaler Hugoenotternes rejse til Danmark. Teksten afsluttes med ordene: "Prompte et sincere", hvilket på dansk svarer til "Rede til at gøre Guds vilje".

I 1680’ernes Frankrig kom de franske reformerte, huguenotterne, under stort pres fra den katolske statsmagt, og flere så sig nødsaget til at flygte til protestantiske lande i Europa, heriblandt Danmark og Tyskland. Efter reformationen i Danmark i 1536 gik landet fra at være katolsk til evangelisk-luthersk, og styret tillod i princippet ikke andre trosretninger inden for landets grænser. Men huguenotterne havde ry for at være dygtige handelsmænd og håndværkere, og med støtte fra Christian 5.s dronning Charlotte Amalie, der selv tilhørte den reformerte kirke, fik de første huguenotter en midlertidig indrejsetilladelse i 1681. Fra 1685 ankom flere til København efter at der var blevet udstedt en række privilegier til de reformerte, og i 1689 stod en reformert kirke på Gothersgade i København færdig.
I 1719 blev huguenotfamilier i Brandenburg inviteret til at etablere sig i Fredericia, hvor de modtog særligt gunstige privilegier. Huguenotkolonien blev grundlagt, idet styret ønskede at få byens handels- og købstadsliv til at accelerere. Huguenotterne havde ry for at være driftige og dydige borgere, og de blev en stor aktie for byens videre handelsliv og udvikling.
I dag er de reformerte menigheder, både i København og Fredericia, anerkendte trossamfund, og kirkerne er en del af de danske frikirker.

On December 14, 1952, the citizens of Fredericia could see a new Obeliks in granite, erected in memory of the Huguenots. There are text on all four pages that briefly mention the Huguenots' journey to Denmark. The text concludes with the words: "Prompt a sincere", which in Danish is "Ready to do God's will".

In France in the 1680s, the French reformers, the Huguenots, came under great pressure from the Catholic state power, and many saw themselves forced to flee to Protestant countries in Europe, including Denmark and Germany. After the Reformation in Denmark in 1536, the country went from being Catholic to Evangelical-Lutheran, and the government did not in principle allow other faiths within the country's borders. But the Huguenots were reputed to be skilled tradesmen and craftsmen, and with the support of Christian 5.'s Queen Charlotte Amalie, who herself belonged to the Reformed Church, the first Huguenots were granted temporary admission in 1681. From 1685, several arrived in Copenhagen after had been granted a number of privileges for the Reformed, and in 1689 a Reformed church was completed on Gothersgade in Copenhagen.
In 1719, Huguenot families in Brandenburg were invited to establish themselves in Fredericia, where they received particularly favorable privileges. The Huguenot colony was founded as the board wanted to accelerate the city's commercial and commercial life. The Huguenots were reputed to be enterprising and virtuous citizens, and they became a major share of the city's further trade and development.
Today, the Reformed congregations, both in Copenhagen and Fredericia, are recognized religious communities, and the churches are part of the Danish Free Churches.

Source: "Danmarkshistorien.dk"
"Fredericiahistorie.dk"