Old LUXOR theater, Kruiskade, Rotterdam
Posted by: Groundspeak Premium Member Great4Fun
N 51° 55.376 E 004° 28.606
31U E 601552 N 5753496
Quick Description: In 1917 lieten twee ondernemers aan de Kruiskade 30, Rotterdam het Luxor Theater bouwen. Het is op dat moment de zeventiende bioscoop in Rotterdam.
Location: Zuid-Holland, Netherlands
Date Posted: 6/20/2020 12:22:35 AM
Waymark Code: WM12N6B
Published By: Groundspeak Premium Member bluesnote
Views: 4

Long Description:
[UK]
In 1917 two brothers build a movietheater called LUXOR theater. It had 1180 chairs and in 1919 about 400.000 Rotterdammers bought a ticket for a mainmovie. During the WWII they sold tickets for movies and theater. This theater is one the largest Theaters in the Netherlands.

[NL]
In 1917 lieten twee ondernemers aan de Kruiskade in Rotterdam het Luxor Theater bouwen: een bioscooptheater dat meteen met afstand het grootste van Nederland was. Luxor is er ongelofelijk trots op om een eeuw lang een belangrijk onderdeel te zijn van het Rotterdamse uitgaansleven en verheugt zich op de toekomst.

Aan de Kruiskade 30 opent bioscoop Luxor Theater haar deuren en is op dat moment de zeventiende bioscoop in Rotterdam. De zaal heeft 1.180 stoelen, met een luxe interieur: dik tapijt, heel zware fauteuils en koperen asbakken in de rugleuningen.

Uit het eerste volledige jaarverslag blijkt dat in de Luxor-bioscoop elke dag twee avondvoorstellingen worden gegeven en op zon- en feestdagen ook nog matinees. Bijna 400.000 Rotterdammers kopen in 1919 een kaartje voor een goede hoofdfilm en een voorprogramma.

Na de oorlog wordt Luxor verhuurd aan de Rotterdamse Kunststichting. Om het gemis van de verwoeste Rotterdamsche Schouwburg te compenseren worden in Luxor naast filmvoorstellingen ook tijdelijk toneelvoorstellingen vertoond. De behoefte aan vermaak is enorm! De Sleeswijkrevues met Snip en Snap (Willy Walden en Piet Muijselaar) zijn in die tijd grote publiekstrekkers.

Omdat Luxor een van de grootste theaters van Nederland is komen er regelmatig grote internationale sterren naar Rotterdam. Op 13 december 1962 treedt Edith Piaf op in Luxor. Luxor is dé plek waar de ‘Grote Drie’ (Toon Hermans, Wim Sonneveld en Wim Kan) al vroeg te zien zijn. Net als het ABC-Cabaret van Wim Kan en Het Ensemble Sonneveld van gelijknamige Wim, speelt ook Toon eerst in een gezelschap: dat van Floris Meslier, geheten Theater Plezier.

Waar in 2006 nog voor een renovatie van het oude Luxor Theater werd gekozen wordt er in 2013 dan toch begonnen aan de zoveelste grootscheepse verbouwing. De Antwerpse architect Aude de Broissia geeft het theater ruimere foyers, een restaurant en een 'moderne gevel', die geïnspireerd is op die uit 1928.

De voorstelling De Oase Bar met Gerard Cox en Joke Bruijs over de beroemde kroeg van Jaap Valkhoff trekt 25.000 bezoekers naar het oude Luxor Theater. Deze nieuwe show blijkt een schot in de roos: een avond puur variété. De filmhit De Marathon uit 2012 vormt de basis voor een nieuwe Rotterdamse voorstelling die fantastisch wordt ontvangen door pers en publiek. De musical wordt meerdere malen verlengd en trekt 55.000 bezoekers in Rotterdam.

Op 22 december 2017 bestond Luxor precies honderd jaar. We vierden dit jubileum met de tijdelijke expositie Luxor 100 jaar en met twee unieke voorstellingen: Defileeuw van Paul de Leeuw (in ‘De oude dame’) en de jubileumvoorstelling door Waardenberg en De Jong & de dames van Toren C (nieuwe Luxor).

Bron:
Luxor Theater Rotterdam, Posthumalaan 1, 3072 AG Rotterdam
https://www.luxortheater.nl/

Year Theater Opened: 1917

Ticket Price (local currency): 50.00 (listed in local currency)

Matinee Price (local currency): 30.00 (listed in local currency)

Number of Screen(s): 1

Web site: [Web Link]

Concessions Available: Not Listed

Visit Instructions:
Must take a photo of the theater.
Please try to include yourself or gps in the picture.
Tell of your experience at the theater, if it is still a theater. If it is no longer a theater tell of an experience from the past at the theater, if this can be done.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Vintage Movie Theaters
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log  
Axel-F visited Old LUXOR theater, Kruiskade, Rotterdam 6/26/2020 Axel-F visited it