Calvary (sculpture) // Kalvárie - Chuchelná, Czech Republic
Calvary (sculpture) // Kalvárie - Chuchelná
Location: Liberecký kraj, Czechia

A calvary is a type of monumental public crucifix, sometimes encased in an open shrine, most commonly found across northern France from Brittany east, through Belgium and Portugal and Galicia (North West of Spain), where they are called "cruzeiro", "cruceiro" or "crucero". They are equally familiar as wayside structures provided with minimal sheltering roofs in Italy and Spain. The Breton calvaire is distinguished from a simple crucifix cross by the inclusion of three-dimensional figures surrounding the Crucifixion itself, typically representing Mary and the apostles of Jesus, though later saints and symbolic figures may also be depicted.

Source and more information: (visit link)

=========================================================

Kalvárie - scéna z ukrižování Ježíše Krista je událost z 1. století našeho letopoctu, kdy byl Ježíš Nazaretský povešen a pribit na kríž, kde zemrel a tím vykonán rozsudek ukrižování. Ježíšovou smrtí na kríži popisovanou v evangeliích vrcholí pašije – utrpení Kristovo a je spolu s jeho následným zmrtvýchvstáním nejduležitejší událostí krestanského náboženství. Téma Ukrižování patrí k nejcastejším motivum krestanského výtvarného umení.

Evangelia dále popisují, jak je Ježíš ukrižován na vrchu zvaném Golgota (Lebka). Na jeho kríž je pripevnena cedule Židovský král a kolemjdoucí ho uráží a posmívají se mu, že je bezmocný. Spolu s Ježíšem jsou ukrižováni ješte dva zlocinci, z nichž jeden se rouhá a druhý se Ježíše zastane. Vojáci hrají kostky o Ježíšuv plášt a dávají mu napít z houby napuštené octem. Opodál stojí Ježíšova matka Marie s príbuznou Marií Kleofášovou a Marie Magdaléna (tri Marie), Salome a milovaný ucedník (ztotožnovaný s Janem). Po té, co se objeví znamení (zatmení nebe, zemetresení apod.), Ježíš skoná a setník jej oznací za skutecného Božího syna. Na to voják probodne kopím Ježíšuv bok a konstatuje smrt.

V prvních staletích krestanství se stále ješte používaná a potupná smrt ukrižováním nezobrazovala, nepoužíval se nejprve ani symbol kríže, pozdeji symbolicky doplnený monogramem nebo beránkem. Nejstarší zobrazení ukrižovaného Krista pochází asi ze 6. století, casteji se zacal zobrazovat až za Karla Velikého.

Širší zobrazení scény na Golgote se nazývá Ukrižování (zvlášte obrazové podání) nebo pocešteným latinským názvem vrchu kalvárie. Tento výraz obzvlášte oznacuje plastické znázornení na krížovém vrchu, respektive na konci krížové cesty.

Zdroj: (visit link)
Associated Religion(s): Roman-catholic