Johannes Vijverberg (Noordgouwe, NL)
31U E 564852 N 5727360
Vijverberg was een bekend vogelboekenschrijver uit de eerste helft van de 20e eeuw. / Vijverberg was a well-known bird book writer from the first half of the 20th century.
Location: Zeeland, Netherlands

Over Johannes Vijverberg:

Vogelfotograaf. Onderwijzer, eerste standplaats Rotterdam, later hoofd van de openbare lagere school te Noordgouwe. Leraar biologie aan de kweekschool te Zierikzee. Hij fotografeerde de vogels op Schouwen met zelfgebouwde camera's en legde zijn waarnemingen vast enkele hoeken, bijdragen in tijdschriften (Levende Natuur, Buiten en Zeeuws Tijdschrift), in de Zierikzeese Nieuwsbode, de Provinciale Zeeuwse Courant en de Nieuwe Rotterdamse Courant. De lichtbeeldendienst D. van Kreveld te Amsterdam kocht een groot aantal van Vijverberg's lichtbeelden aan, om te verhuren voor lezingen e.d. Werken: Vogelidyllen; Ranke wieken (1925); Trouwe wachters (1926); Van diverse pluimage (1928); Van vreemde kusten (1930); Blijvers en trekkers (1933).

Bron: (visit link)

Over het standbeeld:

Halffiguur van Johannes Vijverberg met verrekijker en camera en een vogel in zijn zak. Op de zijkanten van de sokkel staan reliëfs van vogels.
Onthuld op 18 november 2011. Geschenk van de "stichting Renesse", die in elke woonkern van Schouwen-Duiveland een beeldje van een bekende dorpsfiguur wil plaatsen. Johannes Vijverberg was hoofdonderwijzer te Noordgouwe. Zijn grote bekendheid heeft hij te danken aan zijn kennis over vogels. Heeft daar verschillende boeken over geschreven en fotografeerde vogels met een eigengemaakte camera. Zijn onschuldige bijnaam was dan ook "Jan Vogel".

Kunstenaar: Jkvr. Anna Cornelia (Miems) van Citters (Burgh-Haamstede 1936), beeldhouwster en schilder te Burgh.

About Johannes Vijverberg:

Bird photographer. Teacher, first location Rotterdam, later head of the public primary school in Noordgouwe. Biology teacher at the breeding school in Zierikzee. He photographed the birds on Schouwen with self-built cameras and recorded his observations at a few angles, contributions in magazines (Living Nature, Buiten and Zeeuws Tijdschrift), in the Zierikzeese Nieuwsbode, the Provinciale Zeeuwse Courant and the Nieuwe Rotterdamse Courant. The D. van Kreveld light image service in Amsterdam purchased a large number of Vijverberg's light images to be rented out for lectures, etc. Works: Bird idylls; Slender blades (1925); Faithful Guards (1926); From various plumage (1928); From strange coasts (1930); Stayers and Trekkers (1933).

About the statue:

Half figure of Johannes Vijverberg with binoculars and camera and a bird in his pocket. On the sides of the pedestal are reliefs of birds.

Unveiled on November 18, 2011. Gift from the "Renesse Foundation", which wants to place a statue of a well-known village figure in every residential center of Schouwen-Duiveland. Johannes Vijverberg was head teacher in Noordgouwe. He owes his great fame to his knowledge of birds. Has written several books about them and photographed birds with a homemade camera. His innocent nickname was therefore "Jan Vogel" ("John Bird").

Artist: Jkvr. Anna Cornelia (Miems) van Citters (Burgh-Haamstede 1936), sculptor and painter in Burgh.