Lourdesgrot Wiemesmeer, Zutendaal, Belgium
Outdoor altar of the Lourdes grotto in the Grotstraat in Zutendaal, Belgium
Location: Limburg, Belgium

NL: Mathijs Thijssens liet in 1907 een Mariabeeld langs de weg van Wiemesmeer naar Terboekt plaatsen. Iets verderop liet hij een Kruisbeeld plaatsen uit dankbaarheid voor de genezing van zijn been. Eén van zijn dochters wilde later een Lourdesgrot op de plaats van het beeld en Mathijs besliste dat dit een grote grot moest worden.
De grot kwam gereed in 1925. Toen echter in 1976 het plafond van de Sint-Jozefkerk instortte moesten de Missen elders worden opgedragen. Op elke zaterdag in de zomer werd er een Mis opgedragen bij de grot. Deze trok sindsdien meer bedevaartgangers en de bij de grot gebouwde bidruimte werd te klein. In 1993 werd de ruimte vergroot. Sindsdien werd de omgeving van de grot steeds verder uitgebreid en verfraaid. Er kwamen overdekte ruimten, er werden vele bomen en struiken geplant en een vijverpartij werd aangelegd. In 2004-2005 werd door Toon Vanmechelen een reeks beelden vervaardigd die de Geheimen van de Rozenkrans voorstelden. Er werden drie kapellen gebouwd waarin deze beelden werden geplaatst. In 2009 volgde de oprichting van een Calvariegroep. Door dit alles was uiteindelijk een uitgebreid Mariapark ontstaan.

EN: Mathijs Thijssens had a statue of Mary placed in 1907 along the road from Wiemesmeer to Terboekt and a little further on he had a Crucifix placed in gratitude for the healing of his leg. One of his daughters later wanted a Lourdes grotto on the site of the statue and Mathijs decided that it should be a large cave.
The cave was completed in 1925. However, when the ceiling of the St. Joseph's Church collapsed in 1976, the Masses had to be dedicated elsewhere. A Mass was celebrated at the cave every Saturday in the summer. Since then, this has attracted more pilgrims and the prayer room built near the cave became too small. The space was enlarged in 1993. Since then, the area around the cave has been expanded and embellished. Covered spaces were created, many trees and shrubs were planted and a pond was created. In 2004-2005 Toon Vanmechelen produced a series of images depicting the Secrets of the Rosary. Three chapels were built in which these statues were placed. In 2009, a Calvary group was formed. All this eventually resulted in an extensive Mariapark.
Material(s): Stone

Associated Religion or Church: Roman catholic