Jan Jansz. Weltevree (De Rijp, NL)
31U E 625389 N 5824872
Jan Jansz. Weltevree (1595–1666) is een Nederlands zeevaarder en waarschijnlijk de eerste Nederlander die Korea heeft bezocht. / Jan Jansz. Weltevree (1595–1666) is a Dutch seafarer and probably the first Dutchman to visit Korea.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Dit beeld van Jan Jansz. Weltevree naast de Grote Kerk in De Rijp werd gemaakt door Elly Baltus. Een replica werd in 1991 in Seoel geplaatst.

Weltevree werd geboren rond 1595, volgens Hamel in De Rijp, al spreken andere bronnen van Vlaardingen. Hij monsterde aan op het schip Hollandia en vertrok op 17 maart 1626 naar Nederlands-Indië. Daar aangekomen vertrok hij in 1627 vanuit Batavia op het schip Ouwerkerck.
Door stormen duurde de reis langer dan gepland en Jan Jansz. ging met de scheepsmaten Dirck Gijsbertz. en Jan Pieterse Verbaest aan land op het eiland Jeju, ongeveer 18 kilometer ten zuiden van het Koreaans schiereiland. Ze werden door Koreanen gevangengenomen en de Ouwerkerck vertrok zonder de mannen. De Joseondynastie, die op dat moment heerste, hield er een isolatiepolitiek op na en de bezoekers mochten het land niet meer verlaten. Jan Jansz. nam de naam Pak Yon (??, Pak is een Koreaanse achternaam.) aan en werd een belangrijke regeringsfunctionaris. Jan Jansz. trouwde met een Koreaanse vrouw met wie hij twee kinderen kreeg.
Volgens Weltevree zouden de twee anderen zijn omgekomen in 1636 tijdens een inval van de Manchu. Ze zouden hebben meegevochten in het Koreaanse leger.
Toen in 1653 het schip De Sperwer schipbreuk leed onderweg van Batavia naar de Japanse handelspost Deshima, met Hendrik Hamel aan boord, trad Jan Jansz. op als vertaler en adviseur van de koning. Een aantal bemanningsleden wist na dertien jaar te ontsnappen en vertelde thuis van hun ontmoeting met Jan Jansz., die op het moment van hun vertrek nog leefde en ongeveer zeventig jaar oud was.

Bron: (visit link)

This statue of Jan Jansz. Weltevree next to the Grote Kerk in De Rijp was made by Elly Baltus. A replica was placed in Seoul in 1991.

Weltevree was born around 1595, according to Hamel in De Rijp, although other sources speak of Vlaardingen. He signed on for the ship Hollandia and left for the Dutch East Indies on March 17, 1626. Once there, he left Batavia in 1627 on the ship Ouwerkerck.
The trip took longer than planned due to storms and Jan Jansz. went with the shipmates Dirck Gijsbertz. and Jan Pieterse Verbaest ashore on the island of Jeju, about 18 kilometers south of the Korean peninsula. They were captured by Koreans and the Ouwerkerck left without the men. The Joseon dynasty, which was ruling at the time, had an isolation policy and visitors were no longer allowed to leave the country. Jan Jansz. adopted the name Pak Yon (??, Pak is a Korean surname.) and became an important government official. Jan Jansz. married a Korean woman with whom he had two children.
According to Weltevree, the two others died in 1636 during an invasion of the Manchu. They would have fought in the Korean army.
When in 1653 the ship De Sperwer was shipwrecked en route from Batavia to the Japanese trading post Deshima, with Hendrik Hamel on board, Jan Jansz. as a translator and adviser to the king. A number of crew members managed to escape after thirteen years and told home of their meeting with Jan Jansz., Who was still alive at the time of their departure and was about seventy years old.