Den genfundne bro, Brædstrup - Denmark
32U E 543042 N 6203285
Den genfundne bro i Brædstrup blev bygget i 1899, siden gemt under en dæmning i 1929 og genfundet i 2014. The uncovered was built in 1899, covered in a dam in 1929 and uncovered in 2014.
Location: Denmark

Smalsporsbanen krydsede Gudenåen i Træden Skov 13,4 m over åen på en 45,7 m lang gitterbro, som dengang var Danmarks største jernbanebro. Da strækningen skulle omlægges til normalspor, ville det være svært at gøre den bro bredere. Men det blev heller ikke nødvendigt, for efter opførelsen af Vestbirk vandkraftværk i 1924 blev det meste af Gudenåens vand ledt udenom det gamle løb, så man kunne nøjes med at lægge åen i to betongennemføringer, hver på 2*2 m, og bygge en dæmning ovenpå. Skrotpriserne var for lave til, at det kunne betale sig at rive broen ned, så dæmningen blev lagt uden om den.

I starten af 2014 begyndte man at grave den gamle bro fri, i første omgang til et niveau 2 m under den vandrette overdel. Den tilbageværende del af dæmningen fungerede som "stillads", mens overdelen blev repareret, sandblæst og malet. Derefter blev der gravet ned til fundamenterne i takt med at de to brotårne blev renoveret. Broen har vist sig at være forbløffende velbevaret – af dens 40 tons jern har kun 200 kg skullet udskiftes. Til sidst fjernede man resten af dæmningen og betongennemføringerne, der reelt har været en hindring for fiskenes fri passage, og vandløbsbunden blev retableret som den var i 1899. Under renoveringen var Bryrupbanestien ledt uden om byggepladsen, og der var P-plads øst for Gammelstrup med sti til et udsigtspunkt. Det skønnes, at over 20.000 mennesker har været forbi for at følge arbejdet.

Broen blev indviet 13. december 2014 og fik navnet "Den Genfundne Bro".
Kilde: wikipedia.dk

English:
This unique tourist attraction for the whole family was hidden within a dam structure for 85 years. In 2014 the bridge was uncovered and restored to its former glory, and today it is a magnificent sight and a great experience.

Facts about The Uncovered Bridge

- 13,4 metres tall
- 50 metres long
- Built in 1899
- Covered in 1929
- Uncovered in 2014

There are great parking facilities near the bridge that crosses over the roaring river Gudenå (Vestbirkvej 2, Brædstrup). This makes The Uncovered Bridge an obvious choice for a picnic destination, and there are tables and benches below the bridge at the water's edge.

Today The Uncovered Bridge stands as a symbol of beautiful industrial engineering. The red steel railing bridge was the tallest railway bridge in the Nordic countries when it was built, and today it is covered by a wooden walkway so visitors can cross the bridge on foot or on the bike and enjoy the view over the nature at the river Gudenå.

Source: visitdenmark.

Length of Span: