Bunker BN 9bis, Neerharen, Belgium
Bunker BN 9bis in Neerharen
Location: Limburg, Belgium

NL: Het verbindingskanaal Briegden-Neerharen, waar de sluis en de BN 9bis deel vanuit maken, is één van de meest complete verdedigingslinies die bewaard is gebleven uit de Tweede Wereldoorlog op Belgisch grondgebied. Dit kanaal werd gegraven tussen 1930 en 1934. Meteen werden ook verdedigingswerken voorzien. Van de 11 voorziene en gebouwde bunkers van de BN-linie (Briegden-Neerharen) zijn er vandaag de dag nog 8 overgebleven, wat zéér uniek is.

Deze antitankbunker verdedigde de sluis met zijn FRC kanon op rolpaard. BN 9bis beschikte niet over een observatieklok en mitrailleurs. Wel waren er 4 handgranaat buizen en een schijnwerper.
In de sluiswand vinden we mitrailleurbunker BN 10 met 2 naast elkaar gelegen schietruimten voor Maxim. De neergeklapte buitenluiken zijn nog steeds aanwezig. Hoog boven de schietgaten steekt een betonnen platform uit. Dat diende om een cointet element op te parkeren dat ingeval van nood de sluisovergang moest blokkeren.

EN: The Briegden-Neerharen connecting channel, of which the lock and the BN 9bis are part of, is one of the most complete lines of defense that have survived from the Second World War on Belgian territory. This canal was dug between 1930 and 1934. Defenses were immediately provided. Of the 11 foreseen and built bunkers of the BN line (Briegden-Neerharen), 8 remain today, which is very unique.

This anti-tank bunker defended the lock with his FRC gun on a rolling horse. BN 9bis did not have an observation clock and machine guns. However, there were 4 hand grenade tubes and a spotlight.
In the lock wall we find machine gun bunker BN 10 with 2 adjacent shooting rooms for Maxim. The folded down hatches are still present. A concrete platform protrudes high above the embrasures. This served to park a cointet element that had to block the lock crossing in an emergency.
Era: WW II

Nearest Military Installations