RM: 38841 - Kerk - Serooskerke
Sint Alardskerk in Serooskerke, Zeeland
Location: Zeeland, Netherlands

NL

Het huidige kerkgebouw werd omstreeks 1425 als rooms-katholieke kerk gebouwd, gewijd aan de heilige Adelhard (of Alard)

De kerk werd in 1575 (of 1576) in brand gestoken door plunderende geuzen tijdens de roerige periode bij het Beleg van Zierikzee door de Spaanse troepen onder leiding van kolonel Mondragon. Het schip werd met de oude stenen opnieuw opgebouwd maar het koor ging verloren. Het herstel werd grotendeels bekostigd door de verhoging van de accijnzen op bier, wat niet ongebruikelijk was in die tijd. In 1611 werd de kerk terug in gebruik genomen door de Hervormde gemeente met als eerste predikant Lucas Spiering.

De kerk had zwaar te lijden tijdens de watersnoodramp van 1953. De kerk diende volledig gerestaureerd te worden en de werken duurden van 1957 tot 1958. De kerktoren die ondertussen zwaar naar achteren weggezakt was werd door middel van hydraulische vijzels terug recht gezet.Doordat het zoute water diep in de muren doorgedrongen was, moest in 1997 de binnenzijde van de muren opnieuw gerestaureerd worden waarbij een nieuwe stuclaag werd aangebracht

EN

The current church building was built around 1425 as a Roman Catholic church, dedicated to Saint Adelhard (or Alard)

The church was set on fire in 1575 (or 1576) by marauding beggars during the turbulent period at the Siege of Zierikzee by the Spanish troops led by Colonel Mondragon. The ship was rebuilt with the old stones, but the choir was lost. The recovery was largely financed by the increase in excise duties on beer, which was not uncommon at the time. In 1611 the church was taken back into use by the Reformed congregation, the first minister of which was Lucas Spiering.

The church suffered greatly during the flood of 1953. The church had to be completely restored and the works lasted from 1957 to 1958. The church tower, which in the meantime had sunk backwards, was put back straight by hydraulic jacks. Because the salty water had penetrated deep into the walls, in 1997 the inside of the walls had to be restored again with a new layer of plaster applied

Google translate
Monument Number: 38841