Stadhuis van Mesen - Mesen, Belgium
31U E 492791 N 5623759
[B] Het stadhuis werd ontworpen door architect Charles Patris en dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw, sinds 2010 staat het statige pand op de lijst van beschermde monumenten. [EN] The town hall was designed by architect Charles Patris and dates from the 1920s, since 2010 the stately building is on the list of protected monuments. [FR] La mairie a été conçue par l'architecte Charles Patris et date des années 1920, depuis 2010 l'édifice majestueux figure sur la liste des monuments pr
Location: West-Vlaanderen, Belgium

" Het stadhuis van Mesen sluit aan bij de typologie van stad- en gemeentehuizen die systematisch heropgebouwd werden na de Eerste Wereldoorlog.

Vooral in de frontstreek (Westhoek – West-Vlaanderen) was deze heropbouw drastisch en systematisch gezien de graad van verwoesting. Met het oog op uitstraling en representativiteit werd extra aandacht besteed aan de inplanting en vormgeving van de openbare gebouwen, waardoor niet altijd het vroegere voorkomen gerespecteerd werd.

Dit is ook het geval voor Mesen, waar het naoorlogse gemeentehuis aan de andere Marktzijde, en feitelijk buiten de historische stadskern, werd ingepland.

Stadhuis, vroeger ook Vredegerecht, naar ontwerp van architect Charles Patris uit de jaren 1920. Indrukwekkend volume dominant aanwezig op het Marktplein.

Eclectisch gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond, onder lessenaarsdak. Baksteenbouw met gebruik van ijzerzandsteen voor de sokkel. Voorgevel: lijstgevel, verticaal geritmeerd door de zgn. Brugse travee, links een hoekrisaliet van twee traveeën; deurrisaliet met kolossale hoekpilasters onder gecementeerd driehoekig fronton waarin het stadswapen, bovendaks bekroond door een open torentje met klokvormige bekroning.

Van architect Charles Patris zijn een aantal woonhuizen gerepertorieerd in het Brusselse Gewest (Elsene, Etterbeek, Sint-Joost-ten-node, Sint-Pieters Woluwe) alle rond de periode 1908-1913 daterend en in eclectische stijl of met art-nouveau-inslag.

Het gebouw heeft de afgelopen decennia dienst gedaan als rechtbank, belastingkantoor, woning en stadhuis. "