F/Lt Jaroslav Liška - Horní Nová Ves, Czech Republic
Jaroslav Liška, was a Czech Wireless Operator, a member of No. 311 Squadron RAF
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

About Czechoslovak pilots during WWII
On 15 March 1939 Germany occupied Czechoslovakia (now Czech Republic), the Luftwaffe confiscated all Czechoslovak Air Force aircraft. Emigration was strictly controlled and former air force personnel were not allowed to leave the country Protectorate of Bohemia and Moravia (visit link) . But many Czechoslovak airmen got themselves smuggled into Poland. Of these a few joined the Polish Air Force but most continued to France. (visit link)

After France capitulated to Germany on 22 June 1940, many Czechoslovak airmen escaped to the United Kingdom. The RAF quickly created new squadrons formed of Czechoslovak pilots. The first fighter unit was No. 310 Squadron RAF (visit link) and immediately joined in the Battle of Britain (visit link) . A bomber unit, No. 311 Squadron RAF (visit link) a further Czechoslovak fighter units No. 312 Squadron (visit link) and No. 313 Squadron (visit link) soon followed.

Many of the Czechoslovak pilots died during WWII. Their memorials are located in many places in Western Europe, but also in Czech Republic. The monuments have different shapes and sizes. One of the typical forms is the memorial plaque located on the houses where the pilot was born or where they lived for some time.

Plaque Inscription:
V Horní Nové Vsi
prožil detství
plk. Jaroslav Liška
* 6. 1. 1917 † 15. 9. 2008
Letec 311. cs. perute RAF

The memorial plaque is located on the small memorial in park.

See also: (visit link)

=========================================================

Do historie Evropy minulého století se výrazne zapsali i ceskoslovenští letci ve službách britských jednotek Royal Air Force (RAF). Jedním z letcu byl Jaroslav Liška, rodák z Cech, který však v Anglii nezustal jen u létání.

Jaroslav Liška se narodil v Roškopove na území dnešní Ceské republiky. V detství prišel velmi brzy o rodice, jeho otec zemrel ctyri dny po jeho narození behem první svetové války na italské fronte. Jeho matka zemrela, když mel jen tri roky. Velkým vzorem a oporou se mu tak stal starší bratr Bohumil. Ovlivnen bratrem Bohumilem, který ho privedl k létání, nastupuje po maturite na dustojnickou školu v Hradci Králové.

Koncem tricátých let nad Evropou zacíná pomalu viset válecný mrak a v roce 1939 po okupaci Ceskoslovenska se bratri chystají pripojit k zahranicnímu odboji. Jaroslavova cesta vede pres Polsko do Francie. V Paríži ceká na vyrízení žádosti vstupu do Cizinecké legie, a setrvá ve výcvikovém stredisku bombardovacího letectva až do kapitulace Francie.

V srpnu 1940 skládá Jaroslav Liška prísahu anglickému králi a je prijat do Royal Air Force (RAF). Do cervence 1941 nalétal jako první dustojník 200 operacních hodin a zúcastnil za bombardování neprátelských cílu po celé Evrope. Na podzim roku 1941 prichází nabídka anglického ministerstva letectví pro prelety z Anglie do Kanady. Absolvuje nekolik preletu pres Atlantský oceán.

Jako zkušený radiotelegrafista dostává úkol hlídkovat nad morem, vyhledávat a nicit nemecké ponorky v Biskajském zálivu. Behem války se pripojuje i k 8. americké letecké armáde, která používá legendární bombardovací letouny B-17. Približne deset náletu absolvoval i se svým bratrem Bohumilem. Bratri Lískovci patrili k tem letcu, kterí nárocné a riskantní operace behem války prežili.

Koncem války pricházejí zasloužené ocenení, Jaroslav je povýšen na kapitána letectva, ctyrikrát získává ceskoslovenský válecný kríž 1939, dvakrát cs. medaili Za chrabrost, cs. medaili Za zásluhy 1. stupne a pametní medaili se štítky Francie a Anglie. Nezustalo jen u ceskoslovenských vyznamenání, z britských zmíníme Star 1939-145, Air Crew Europe Star, Atlantic Star, Defence Medal a War Medal.

Po válce se v roce 1945 se vrací s manželkou do Ceskoslovenska. Pusobí na letišti v Hradci Králové, kde je velitelem jeho bratr Bohuslav. Jaroslav si však brzy všimne negativní postoje k bývalým anglickým letcum a zároven správne odhadne politický vývoj své zeme. Již v roce 1946 se rozhodne pro odchod do Anglie, které se stane jeho novým domovem. Odchází legálne, jako bývalý clen v RAF se totiž muže vrátit do Anglie a dostat anglické obcanství.
List if there are any visiting hours:

Entrance fees (if it applies): free