Tomáš Garrigue Masaryk - Pražská ulice, Louny, Czechia
33U E 414707 N 5578986
Bronzová socha prvního ceskoslovenského prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka v Lounech // Bronze statue of the first Czechoslovak President Tomas Garrigue Masaryk in Louny
Location: Ústecký kraj, Czechia

CZ: U príležitosti 100. výrocí vzniku Ceskoslovenska byla pred lounskou základní školu J. A. Komenského navrácena bronzová socha T. G. M. Puvodní socha prvního cs. prezidenta zmizela behem 2. sv. v. Stejne jako u puvodní sochy byla na její výrobu porádána verejná sbírka. Soucasná podoba sochy je o metr nižší a byla zhotovena Strední prumyslovou školou kamenickou a socharskou v Horicích na základe puvodního díla.

Tomáš Garrigue Masaryk, T. G. M. nebo TGM (* 7. 3. 1850 – 14. 9. 1937) byl státník, politik, filozof a pedagog, první prezident Ceskoslovenské republiky. Za jeho zásluhy o stát mu parlament udelil titul Prezident Osvoboditel, celkem sedmnáctkrát byl navržen na Nobelovu cenu míru.

EN: On the occasion of the 100th anniversary of Czechoslovakia, a bronze statue of T. G. Masaryk. Original statue of the first MS. disappeared during World War II. v. As with the original statue, a public collection was held for its production. The current appearance of the statue is one meter lower and was made by the Secondary School of Stonework and Sculpture in Horice based on the original work.

Tomáš Garrigue Masaryk, T. G. M. or TGM (* 7 March 1850 - 14 September 1937) was a statesman, politician, philosopher and educator, the first president of the Czechoslovak Republic. For his merits in the state, Parliament awarded him the title of Liberator, nominated seventeen times for the Nobel Peace Prize.