Plague Column - Bruntál, Czech Republic
Plague Column - Bruntál
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

Morový sloup, na jehož vrcholu je umísteno sousoší sv.Trojice – Buh otec s tiárou na hlave, sedící na oblaku, v rozpražených rukou drží kríž s ukrižovaným, u nohou má letící holubici. V kartuši na sloupu je nápis s datací 1715. Restaurován v 90. letech 20. století.

Sloup se sochou Nejsvetejší Trojice byl postaven jako podekování Bohu za ukoncení morové epidemie, která prošla Bruntálem v roce 1713. Autorem je bruntálský sochar Christopher Kimmel. Donátorem díla byl v roce 1715 místní rodák A. J. Urban, zemský úcetní v Brne.

=========================================================

[Google translate]
Plague Column, at the top of which is located the sculpture of Holy Trinity - God the Father with a tiara on his head, sitting on a cloud, holding his cross with his crucified in his hands, he has a flying dove at his feet.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column