Raadhuis - Hoogstraten / Meerle (B)
Former town hall of Meerle part of municipality Hoogstraten Belgium.
Location: Liège, Belgium

Dit raadhuis werd tussen 1910 en 1927 gebouwd naar het ontwerp van Jules Taeymans. Het is ontwerpen in een neostijl met elementen uit de gotiek, renaissance en barok en vertoont sterke Hollandse invloeden. Na de fusie der gemeenten in 1977 viel haar functie als gemeentehuis van Meerle weg.

Vandaag de dag is het een beschermd monument en is het stadsbestuur van Hoogstraten op zoek naar een nieuwe invulling voor dit gebouw.

Beschrijving
Zogenaamd Raadhuis, vrijstaand gemeentehuis met inslag van Hollands getinte neobarok en neo-renaissancestijl, gebouwd in 1910-1927 naar ontwerp van provinciaal bouwmeester Jules Taeymans, het ontwerp dateert van 9/10/1910. Vanaf de fusie met Hoogstraten in 1977 viel de functie weg; heden Muziekacademie.

Architectuur
Hoofdvolume met dubbelhuisopstand van drie op twee traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met dakkapellen; voorgevel met verhoogde halsgevel; achtergevel met aanbouw van twee bouwlagen met trapgevel onder dito zadeldak en aanpalende lagere annex; op de noordoostelijke hoek een driekwartronde traptoren onder leien kegelvormig dakje met bolornament. Verankerde bak- en zandsteenbouw; verwerking van zandsteen voor afzaat, hoekblokken, boog- en gevelstenen, muurbanden, kordons, en zo meer. Decoratief uitgewerkte halsgevel: rondboogluik onder blind boogveld met metselmozaïek, zandstenen onderdelen en siermotieven. Ingekaste kruiskozijnen onder blind boogveld met metselmozaïek; houten rondboogdeur met beslag, bekroond door een entablement en gevelsteen; trapgevels met overwegend houten kloosterkozijnen en oculi; zijtrapgevels met uitspringend rookkanaal en korfboogdoorgang naar souterrain, heden gedicht met glastegels. Inkom voorafgegaan door een zandstenen bordes met korfboogdeur naar souterrain, aan weerskanten met arduinen steektrap met gietijzeren leuning.

Interieur
Kelderverdieping met bewaarde gevangeniscellen en bergingen onder meer voor de brandspuit. Centrale gang voorgevel, eindigend op een trapzaal met arduinen/houten bordestrap, ter hoogte hiervan een arduinen gedenksteen; op de begane grond links en rechts vertrekken, oorspronkelijk secretariaat, kabinet van de burgemeester en kadaster; op de bovenverdieping een gevelbrede raadzaal met bepleisterde moerbalken (loodrecht op voorgevel) waartussen troggewelven; toren met diensttrap. Bepleisterde troggewelven; vloeren van rode-witte tegels; planken vloeren; twee neo-Vlaamserenaissance-schouwen van zandsteen onder meer in de raadzaal.
Bron: (visit link)

Over Meerle
Meerle is een dorp in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van de stad Hoogstraten.

Toponymie
Het toponiem "Meerle" bestaat uit twee woorddelen, namelijk meer en -le.

Het woorddeel Meer is afkomstig van het Germaanse woord mari, dat meer, moeras of waterplas betekent.
Het woorddeel -le is vermoedelijk afgeleid van het Germaanse woord lauha, dat bosje op hoge zandgrond betekent.
De naam Meerle kan dan ook vertaald worden als bosrijke en moerassige streek.

Geschiedenis
De eerste sporen van bewoning stammen uit het jaar 992. In een akte uit dit jaar is er sprake van een schenking van enkele goederen te Baarle, de plek waar het dorp op kerkelijk vlak eeuwenlang toe behoorde, aan de abdij van Thorn. De naam zelf duikt dan weer voor het eerst op in een akte uit 1223 toen in de toenmalige kapel een benificie gesticht werd. Meerle was een zelfstandige gemeente tot einde 1976.

Geografie
De deelgemeente Meerle bestaat uit Meerle (centrum) en de gehuchten Meersel en Dreef (tegenwoordig spreekt men van Meersel-Dreef).

Topografie
Meerle heeft een oppervlakte van 24,63 km². Het dorp grenst grotendeels aan Nederland.

Demografie
De deelgemeente telde in 2005 3836 inwoners.

Bezienswaardigheden
Hoeve 'De Vondelstede'
- De St.Salvatorkerk is en gotische in baksteen opgetrokken kerk die dateert uit de 15e eeuw. Opmerkelijk is een klein Spaans torentje in de linkerarm van de transept. Het interieur van de kerk bevat drie monumentale altaren, een gebeeldhouwde preekstoel en een orgel. Daarnaast bevindt er zich een mariabeeld dat door de familie Salm-Salm omstreeks de 16e eeuw uit Hanau in Duitsland werd meegebracht en alzo gevrijwaard bleef van de beeldenstorm. De kerk heeft sinds 1970 de status van beschermd erfgoed en de patroonheilige is Sint-Salvador (een aanduiding voor Jezus Christus als verlosser).
- Het voormalige meisjesweeshuis werd omstreeks 1866 gebouwd door de zusters Ursulinen als klooster en herbergde sinds 1909 een weeshuis voor meisjes. De laatste zusters verlieten in juni 1981 het klooster en het dorp.
- Het oude raadhuis met links daarvan de parochiezaal 'Ons Thuis' (1913) en rechts de jongensschool (1880). De bouw van het raadhuis werd aangevat in 1914, maar al snel weer stilgelegd omwille van de Eerste Wereldoorlog, en afgeleverd in 1919. Het herbergde de gemeentelijke administratie tot 1977 toen Meerle fusioneerde met de stad Hoogstraten. De jongensschool werd opgericht door de lokale broeders als reactie op de (naar hun mening) te liberale schoolwet van 1879.
de Heimeulen, een voormalige korenmolen, werd omstreeks 1840 gebouwd werd door Corneel Mertens. De molen werd in 1952 stilgelegd en bij Koninklijk Besluit van 7 december 1959 beschermd als monument. Hij onderging restauraties omstreeks 1972 en 2006.
- Jachthuis Sint-Jorisburg werd omstreeks 1880 opgetrokken in opdracht van Georges Dupret en heeft zijn naam te danken aan een beeltenis van de patroonheilige van de schutters boven de voordeur. Het gebouw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als hoofdkwartier door de Duitsers en tijdens de Tweede Wereldoorlog weerom maar dan door Canadezen. Voormelde Georges Dupret was kolonel der gewapende weerstandsbeweging 'Kempisch Legioen' en voerde het commando van het luchtafweergeschut te Brecht.
- De melkerij werd opgetrokken in 1901 en omstreeks 1945 werd daar een kaasmakerij aan toegevoegd. Directeurs waren, vanaf 1919 tot de aansluiting bij Inza in 1974, Henri en August De Smedt. Voor de oprichting van de melkerij fabriceerde de boeren de boter op ambachtelijke wijze op hun hoeves (boerenboter).
- Villa 'Den Rooy' werd midden 19e eeuw gebouwd in opdracht van de Gentse nijveraar J.B. Voortman. Deze was naar de Kempen gekomen om de woeste gronden vruchtbaar te maken en te ontginnen.
- Kasteel Lembeeck werd gebouwd in 1905 als jachthuis van Willem Voortman.
- Hoeve 'De Vondelstede' die werd opgericht als modelhoeve door Ed. Jaequemyns omstreeks 1853.
- Kunstwerk Jan Geerts(2006)op het dorpsplein (figuratieve verwijzing naar St.Salvatorkerk en het Raadshuis)
- Sint-Bernarduskapel, gelegen op de grens met Nederland bij Ulicoten

Lijst van voormalig burgemeesters
1882-1890: G. Van der Zande
1891-1926: L. Van Nueten
1926-1941: F. Jespers
1941-1977: A. Glenisson

Bekende personen die geboren of woonachtig zijn of waren in Meerle of een andere significante band met het dorp hebben:
Charles van Rysselberghe (1850-1920), architect
Jozef Rommens (1880 - 1961), politicus
Jozef Jespers (1895 - 1967), politicus
Jef van der Heyden (1926 - 2011), Nederlands filmregisseur en schrijver
Guillaume Van Tongerloo (1933), wielrenner
Georges Dupret, kolonel van de gewapende weerstandsbeweging 'Kempisch Legioen' en commandovoerder van het luchtafweergeschut te Brecht.
Bron: wikipedia

English translation:
Description
So-called Town Hall, detached town hall with a touch of Dutch tinted neo-baroque and neo-Renaissance style, built in 1910-1927 to a design by provincial architect Jules Taeymans, the design dates from 9/10/1910. Since the merger with Hoogstraten in 1977, the position disappeared; present Music Academy.

Architecture
Main volume with double house elevation of three on two bays, basement and two storeys under saddle roof (ridge parallel to the street, slates) with dormer windows; front with elevated neck; rear façade with two-storey extension with stepped gable under the same saddle roof and adjacent lower annex; on the northeast corner a three-quarter round stair tower under slate cone-shaped roof with ball ornament. Anchored brick and sandstone construction; processing of sandstone for fencing, corner blocks, arch and facing bricks, wall tapes, cordons, and so on. Decorative elaborate neck gable: round arch hatch under blind arched field with masonry mosaic, sandstone parts and decorative motifs. Fitted cross-frames under blind arched field with masonry mosaic; wooden round arch door with fittings, topped by an entablement and facing brick; stepped gables with predominantly wooden monastery frames and oculi; side stairs with protruding flue and archway to basement, now closed with glass tiles. Entrance preceded by a sandstone landing with a korfboog door to the basement, on either side with bluestone cross stairs with cast iron handrail.

Interior
Basement with preserved prison cells and storage for the fire spray, among other things. Central corridor facade, ending with a staircase with bluestone / wooden steps, at this level a bluestone memorial stone; leave on the ground floor left and right, originally secretariat, mayor's office and land register; on the upper floor a facade-wide council chamber with stucco mirrors (perpendicular to the facade) between which trough vaults; tower with service staircase. Plastered trough vaults; floors of red and white tiles; plank floors; two neo-Flemish Renaissance fireplaces made of sandstone, among others in the council chamber.

About Meerle
Meerle is a village in the Belgian province of Antwerp and a part of the city of Hoogstraten.

Toponymy
The toponym "Meerle" consists of two parts, namely more and -le.

The word part More is from the Germanic word mari, which means lake, marsh of puddle.
The word part -le is probably derived from the Germanic word lauha, which means grove on high sandy soil.
The name Meerle has also been translated as a wooded and swampy region.

History
The first traces of habitation date back to 992. In a deed from this year there is talk of a gift of a few goods in Baarle, the place where the village belonged for centuries to the Abbey of Thorn. The name itself then appears again in a deed from 1223 when a benificie was founded in the then chapel. Meerle was an independent municipality until the end of 1976.

Geography
The borough of Meerle consists of Meerle (center) and the hamlets of Meersel and Dreef (current speaker men of Meersel-Dreef).

Topography
Meerle has an area of ??24.63 km². The village borders the Netherlands.