D'n Blikken Emmer - Bakel (NL)
Ancient hill with historic survey pole and stone.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Op een van de hoogste stuifduinen van de Stippelberg (ca 33m +NAP) stond op deze plek al een lange paal sinds het jaar 1810. De paal had een lengte van 7 a 8 meter en in de top hing een rieten mand en een vlag. De paal werd gebruikt door Franse landmeters en werd een 'Lange Juffer' genoemd. Later kreeg deze de naam D'n Blikken Emmer.

Franse bewind en het kadaster
Onder invloed van het Franse bewind onder Napoleon werd in 1810/11 begonnen met het opzetten van het Kadaster om belastingen te kunnen innen. Voor het opmeten van het grondgebied van de voormalige gemeente Bakel hanteerde men een driehoeksmeetnet. (zie kaart)
Op alle hoekpunten van het meetnet werden de Lange Juffer palen geplaatst in de grote open heide. Soms lagen de herkennningspunten wel enkele kilometers uit elkaar. De Landmeters maakten gebruik van een hoekmeetinstrument en een verrekijker. Met kettingen voerde men in het terrein lengtemetingen uit tussen de palen. Naast de Lange Juffer palen waren ook de kerktorens van Bakel, Milheeze en Deurne belangrijke meetpunten. Maar ook de eeuwenoude grenspalen tussen de gemeenten Gemert, Venray, en Deurne deden dienst.

Van punt A, Stippelberg naar D'n Blikken Emmer
Het centrale punt voor alle driehoeksmetingen was punt A, dat de naam D'n Blikken Emmer kreeg. Hier stond dan ook de belangrijkste centrale 'Lange Juffer'in 1810/11. Ongeveer 100 jaar later werd aan deze paal een emmer gehangen. In de volksmond kreeg de paal D'n Blikken Emmer maar ook Blekken Immer komt voor.

English translation

One of the highest drifting dunes on the Stippelberg (approx. 33 m + NAP) had been a long post on this site since the year 1810. The post had a length of 7 to 8 meters and a wicker basket and a flag hung at the top. The pole was used by French surveyors and was called a 'Long Juffer'. Later it was named D'n Blikken Emmer.

French rule and the land register
Under the influence of the French rule under Napoleon, the Land Registry was started in 1810/11 to collect taxes. A triangular measuring network was used to measure the territory of the former municipality of Bakel. (see map) The Lange Juffer poles were placed in all large corners of the monitoring network in the large open heath. Sometimes the landmarks were a few kilometers apart. The Surveyors made use of an angle measuring instrument and binoculars. Length measurements were made between the posts with chains in the terrain. In addition to the Lange Juffer poles, the church towers of Bakel, Milheeze and Deurne were also important measuring points. But the age-old border posts between the municipalities of Gemert, Venray, and Deurne also served.

From point A, Stippelberg to D'n Blikken Emmer
The central point for all triangular measurements was point A, which was named D'n Blikken Emmer. Here was also the most important central 'Lange Juffer' in 1810/11. About 100 years later a bucket was hung on this pole.