Linneanum - Uppsala, Sweden
Orangeribyggnad som en hyllning till Carl von Linné / Orangery building as a tribute to Carl von Linné
Location: Uppsala, Sweden

< SV >

Kung Gustav III donerade 1787 Uppsala slottsträdgård till Uppsala universitet. En ny botanisk trädgård skulle anläggas som ersättning för den gamla som låg vid Fyrisån (nuvarande Linnéträdgården). En orangeribyggnad skulle också uppföras för universitetets botaniska föreläsningar och som utrymme för de botaniska samlingarna. Initiativtagare var Carl Peter Thunberg, en av Linnés främsta lärjungar och dåvarande professor i botanik. Byggnaden, som kallas Linneanum, uppfördes mellan 1787 och 1807 som en hyllning till Carl von Linné.

< EN >

In 1787 King Gustav III donated Uppsala Castle Garden to Uppsala University. A new botanical garden would be set as a replacement for the old one which lay at Fyrisån (the current Linnaeus Garden). An orangery building would also be built for the University's botanical lectures and as space for the botanical collections. Initiator was Carl Peter Thunberg, one of Linnaeus's leading disciples and then professor of botany. The building, called Linneanum, was built between 1787 and 1807 as a tribute to Carl von Linné.

Ratings: