No. 400, Holašovice - UNESCO, CZ
33U E 446779 N 5424303
Na turistické známce jsou zobrazeny domy v Holašovicích, které jsou nejzachovalejším souborem architektury tzv. selského baroka. /// The stamps shows houses in Holasovice - best preserved assemblage of "rural baroque" and part of the World Heritage.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

CS:

• Vesnice byla založena v první polovine 13. století v rámci kolonizace šumavského podhurí. Již tehdy byla vytycena rozlehlá obdélníková náves obklopená sedmnácti statky. Tato urbanistická dispozice se dochovala až do soucasnosti.

• V roce 1292 daroval král Václav II. obec Vyšebrodskému klášteru. V jeho držení zustala až do roku 1848, kdy bylo v tehdejší monarchii zrušeno poddanství.

• Vetšinu puvodních usedlíku tvorili Ceši. Po rádení morové epidemie na zacátku 16. století došlo k vylidnení obce. Osirelá stavení pak byla osídlena nemecky mluvícím obyvatelstvem.

• Prevaha usedlíku nemecké národnosti zustala v Holašovicích zachována až do poloviny dvacátého století.

• Po zrade spojencu, která v roce 1938 vyústila v Mnichovský diktát, musely zbylé ceské rodiny opustit vesnici a ta se stala soucástí nacistické Tretí ríše. V dusledku porážky Nemecka naopak musela roku 1946 opustit Holašovice vetšina nemecky mluvícího obyvatelstva.

• Vylidnování ceského venkova postihlo Holašovice jen v omezené míre. Vetšina zdejších usedlostí je trvale obydlená a pouze dve slouží k rekreaci. I to ciní z Holašovic unikátní príklad zachovalé staroceské vesnice.

• Z architektonického hlediska je sídelní komplex Holašovic nejlépe dochovaným souborem stylu takzvaného „selského baroka“.

Selské baroko
  • „Selské baroko“ je oznacení pro stavební sloh, který se v lidové architekture jižních Cech projevoval v prubehu 19. století.

• Zpravidla jde o zdené stavby, casto s mohutnými celními štíty. Fasáda techto staveb bývá zdobena štukovým dekorem inspirovaným barokní, rokokovou a klasicistní architekturou.

• Inspirací byla zednickým mistrum architektura honosných mestských palácu a chrámu. Ve štítech domu se tak objevují ornamenty ve forme volut, lizén, pilastru, rostlinné motivy atd. Pro „selské baroko“ je typické vytržení techto prvku z puvodního kontextu. Výsledkem je malebné vzezrení vesnických stavení, které si svou pitoreskností nezadají s mestskou secesí.

• Pro svou urbanistickou i architektonickou jedinecnost byly Holašovice vyhlášeny památkovou rezervací. V roce 1998 byly zapsány na seznam svetového dedictví UNESCO.

• Nejen pro místní obyvatele, ale také pro prespolní návštevníky, jsou v Holašovicích k dispozici dva hostince, muzeum „Selský dvur“, informacní centrum, koloniál a prodejna originální keramiky.

Nekteré zajímavé akce v Holašovicích:

• O poslední kvetnové nedeli bývá v Holašovicích vesnická pout.

• Behem posledního cervencového víkendu je náves dejištem „Selských slavností“ s remeslným jarmarkem.

• Další zajímavostí obce je novodobý megalitický kruh na pastvinách pod kopcem Skalka. Tady se konají slavnosti letního slunovratu.

********

EN:

• The village was founded in the first half of the 13th century during the colonisation of the South Bohemian border region. Already at that time a large rectangular village square was outlined. Seventeen homesteads surrounded the village square. This urban layout has been preserved to this day.

• In 1292 Czech king Vaclav II. gave the village to the monastery in Vyšší Brod. It remained the property of the monastery until 1848 when serfdom was abolished.

• Majority of the original settlers were Bohemians. At the beginning of the 16th century Holasovice was depopulated as a result of the Black Death. Abandoned houses were inhabited by German-speaking settlers. From this time in Holasovice was a majority of the German inhabitants.

• In 1938, after the betrayal of allies, which resulted in “the Munich Dictat”, the remaining Czech family had to leave their home. Holasovice became part of the Nazi Third Reich. On the contraty in 1946 majority of the German population had to leave the village due to Germany's defeat.

• Depopulation of the Czech countryside in the modern era affected Holašovice only to a limited extent. Most of the homesteads are permanently inhabited and only two of them are used for recreation. This makes Holašovice an unique well-preserved example of a traditional Central European village.

• From an architectural point of view residential complex of Holašovice is best preserved assemblage of architectural style known as „Rural Baroque“.

the Rural Baroque
  • The "Rural Baroque" is name for a disctinctive architectural style which took place during the 19th century in vernacular architecture of South Bohemia.

• Brick buildings with monumental front gables are typical for this style. Desing of these buildings is usually decorated with stucco ornamentation inspired by the architecture of baroque, rococo and classicism.

• Builders were inspired by architecture of sumptuous city palaces and temples. Therefore We can see volutes, lesenas, pilasters, floral motifs etc. in facades of “rural baroque” houses. This elements has been usually lifted from the original context. The result is a picturesque appearance of the buildings.

• For its urban and architectural uniqueness Holašovice was designated as a part of World Heritage UNESCO in 1998.

• Residents and visitors of Holašovice can visit two pubs, museum “Selský dvur”, information center, grocery store and pottery shop.

Interesting events in Holasovice:

• Funfair on the last sunday of May.