Trigonometrický bod 2207-10.0 Pecný
Location: Středočeský kraj, Czechia

Zdená merická vež na Pecném a Ondrejovská hvezdárna - 546 m n. m.

Kopec Pecný se vypíná nad obcí Ondrejov, približne 15 kilometru na jihovýchod od Rícan. Tento lesem porostlý kopec, na nemž je i trigonometrický bod I. rádu, dosahuje nejvyšší nadmorské výšky v celé okolní oblasti Posázaví. V roce 1936 na nem byla postavena naše první zdená merická vež, ke které stoupá z Ondrejova úzká asfaltová silnicka. Zdejší válcová zdená vež je vysoká 17 metru a v minulosti na ni byl jen sporadický prístup. Býval z ní nádherný výhled na množství kopcu v Posázaví i na vrcholky Ceské Sibire, Brdy a další vzdálenejší kopce. Postupne ji však prerostla rada okolních stromu a dnes je z ní jen omezený výhled.
Cástecne zalesnený vrcholek Pecného je oplocen a krome merické veže zde stojí ješte geodetická observator a nekolik dalších staveb. Celý oplocený objekt je verejnosti prístupný pouze na objednávku.
Na protejším, o málo nižším vrcholku zvaném Žalov stojí mezinárodne známá astronomická observator CSAV, které se všeobecne ríká Ondrejovská hvezdárna. V roce 1905 ji založil Josef Jan Fric. Provádí se zde výzkum vesmíru a je tady mimo jiné k videní i náš nejvetší dalekohled a další zajímavé astronomické prístroje.
V nedalekých Hrusicích se pak narodil jeden z nejznámejších ceských malíru Josef Lada. V bývalé Ladove vile je možno si prohlédnout jeho obrazy a ilustrace.
Viz turistické mapy KCT c. 37 Okolí Prahy východ nebo c. 40 Benešovsko a dolní Posázaví

zdroj: Po stopách triangulacních veží a další turistické zajímavosti Cech a Moravy (http://www.libri.cz/kniha.php?kniha=381)

Bod se nachází v areálu geodetické observatore Pecný (GOPE), do kterého je zakázán vstup. Pokud ale místním vysvetliš, že si chceš jenom vyfotit vež (nebo nekterý z dalších místních bodu), tak by te vyhnat nemeli. I vedci jsou lidé a se u nich zrovna nepotíš u zkoušky z vyšší nebo kosmické geodézie, tak se s nimi dá rozumne mluvit :)

Devet veží

Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole