This waymark has been archived.
TB 3216-2 Melechov
33U E 522966 N 5499082
Melechov je nejvyšší bod Ceskomoravské vysociny na ceské strane (708 m) s merící veží, která sloužila také jako rozhledna.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

V minulosti byl vrch Melechov lidem nazýván Oreb. Pri vzdálenosti málo pres dva kilometry (od reky Sázavy ve Stvoridlech) je zde prevýšení více než 340 metru. Masív vrchu je tvorený hrubozrnnou (mele­chovskou) žulou. Vrch Melechov je významným bodem geodeticko-astronomické síte. V letech 1824-1825 zde byl vybudován "bod Melechov'" jako soucást tehdejšího stabilního katastru v nadmorské výšce 708,94 m. Na tomto bode tehdejšího stabilního katastru bylo v roce 1864 provádeno stredoevropské stupnové merení. Bod Melechov byl oznacen kamenem s nápisem: C: R: OPER: ASTR: TRIG: PRO MENS: GRAD: MED: EU­ROP: 1862. V prekladu to znamená - "Císarsko královský pevný bod procházející skrze vymerený stupen strední Evropy 1862".Nad kamenem byla postavena drevená rozhledna. V roce 1930 se stal tento bod sou­cástí Ceskoslovenské jednotné trigonometrické síte. Po tomto roce zde byla postavena sedmicípá, šestnáct metru vysoká rozhledna z betonu. Trigonometrický bod byl prenesen do sklepení rozhledny. Kámen s nápisem, který dosud oznacoval bod, byl prenesen na ledecský hrad. Dodnes je možné ho videt pred vstupem do mestského muzea. Od roku 1937 slouží bod jako bod základní trigonometrické síte. Bod Melechov má mimorádný význam. Slouží pro další verejné vymerování a mapování, mezinárodní spolupráci a pro obranu státu. Se zretelem k zvláštnímu významu tohoto bodu, pro jeho nezmenitelnost a ochranu, bylo kolem zrízeno chránené území.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: yes