Wire of Death, Molenbeersel, Belgium
31U E 693885 N 5672681
The Wire of Death (Dutch: Dodendraad, German: Totendraht) was a lethal electric fence created by the German military to control the Dutch–Belgian frontier during the occupation of Belgium during the First World War.
Location: Limburg, Belgium

NL

Aan de Belgisch-Nederlandse grens in Molenbeersel (Kinrooi), aan het kruispunt Vlasbrei-Uffelse Weg ter hoogte van grenspaal146, lijkt het recente oorlogsverleden plots weer heel dichtbij. Medewerkers van de technische dienst van de gemeente Kinrooi en leden van de Nederlandse Werkgroep Toeristische Wandelpaden (WTW) reconstrueerden er met grote historische precisie een stuk van ‘den draad'. Deze scheidde tussen 1916 en 1918, tijdens de Eerste Wereldoorlog, het neutrale Nederland van het door Duitsland bezette België. Het gaat echter slechts om 50meter van de dodendraad, wat een peulschil is in vergelijking met de 300kilometer die de Duitsers zowat 85jaar geleden van Aken tot Cadzand aanlegden.

‘In 2008 actualiseerde WTW een aantal paden in de voormalige Nederlandse gemeente Hunsel', zeggen de initiatiefnemers. ‘Toen ontstond ook het idee om enkele historische landschappelijke monumenten te reconstrueren. Een daarvan was de elektrische draad die tijdens WOI de buurlanden met elkaar scheidde. Het was een dodelijke voorloper van de Berlijnse muur.'

Als locatie kozen ze voor een plaats waar de grens altijd een beetje vaag is gebleven, namelijk het voormalige smokkelaarscafé ‘Kempkes'. Dat ligt net op de grens tussen Molenbeersel en het Nederlandse Haler-Uffelsen. ‘Over een lengte van 50meter vind je een stuk van ‘den draad' terug, een poort, een wachthuisje en een deel van een schakelhuisje. Daarnaast bouwden we ook een infokiosk met zitbanken. Het geheel is een vredesmonument voor de wandelaars en fietsers die hier voorbijkomen. Zo kunnen ze even stilstaan bij wat hier destijds gebeurde. Het oorlogsrelict is niet meer, maar de drama's zullen we op deze manier nooit vergeten.'

Zware ongelukken

De geschiedenis van het oorlogsmonument heeft een wrange nasmaak. Het ontstond namelijk tijdens WOI die vier jaar duurde en als een van de grootste militaire conflicten op wereldschaal geldt. ‘België stelde zich aanvankelijk net als Nederland neutraal op in het conflict, maar omdat België de Duitsers de vrije doortocht naar Frankrijk weigerde, trok Duitsland een dag nadat ze Frankrijk de oorlog verklaarden, door België. Om de grote vluchtelingen- en informatiestroom naar de neutrale Noorderburen een halt toe te roepen, bouwde de Duitse bezetter een elektrisch afschrikkingshek tussen beide landen. Niet iedereen kende destijds de gevaren van elektriciteit, wat tot veel doden en zware ongelukken leidde. De 300 kilometer lange draad bereikte in februari 1916 Molenbeersel

EN

As Germany invaded neutral Belgium, Belgians began to cross the border to the Netherlands en masse. In 1914 one million Belgian refugees were already in the Netherlands, but throughout the war, refugees kept coming and tried to cross the border. Many wanted to escape German occupation, others wanted to join their relatives who had already fled, and some wanted to take part in the war and chose this detour to join the forces on the allied front.

Construction began in the spring of 1915 and consisted of over 200 km (125 mi) of 2,000-volt wire with a height ranging from 1.5 to about 3 m (5 to about 10 ft) spanning the length of the Dutch-Belgian border from Aix-la-Chapelle to the River Scheldt. Within 100–500 m (110–550 yd) of the wire, anyone who was not able to officially explain their presence was summarily executed.
Date the Monument or Memorial was built or dedicated: 01/01/2010

Private or Public Monument?: Government

Name of the Private Organization or Government Entity that built this Monument: technische dienst van de gemeente Kinrooi en leden van de Nederlandse Werkgroep Toeristische Wandelpaden (WTW)

Geographic Region where the Monument is located: Europe

Physical Address of Monument: