Aliancni erb Valdštejnu a Pálffyu - Roždalovice, Czech Republic
33U E 512094 N 5572382
Aliancni erb Josefa Václava hrabete z Valdštejna a jeho choti Kateriny rozené Pálffy z Erdodu na podstavci marianského sloupu v Roždalovicích
Location: Středočeský kraj, Czechia

Valdštejnové (casto psáno Waldsteinové) jsou starý ceský šlechtický rod, vetev markvartického rozrodu, jejíž jméno je odvozeno od hradu Valdštejn.

Valdštejnové zastávali po celé generace mnoho významných postu ve správe zeme a vlastnili statky po celých Cechách, mj. Duchcov, Mnichovo Hradište, Miletín, Albrechtice, Hermanice, Hostinné, Újezd, Libštejn, Malou Skálu. Albrecht z Valdštejna vlastnil docasne také vévodství Frýdlantské, Meklenburské, Zahánské ci Hlohovské.

Nejvýznamnejším clenem rodu byl slavný císarský generalisimus tricetileté války Albrecht z Valdštejna (1583–1634), který pocházel z duchcovské vetve. Rod byl po Bílé hore povýšen do hrabecího stavu.

Pálffyové z Erdodu byl jeden z nejznámejších uherských šlechtických rodu. Genealogie rodu je znacne komplikovaná, protože se rod bohate rozvetvil. V 18. století došlo k dvojímu velkému delení majetku. Behem prvního delení se v roce 1707 rod rozdelil na dve velké linie:

starší, jejímž zakladatelem se stal hrabe Miklós József (Mikuláš Josef) Pálffy (1657–1732) s manželkou Katerinou Alžbetou, rozenou Weichsovou
mladší, kterou založil Mikulášuv bratr hrabe János (Jan) Bernard Pálffy (1663–1751) s manželkou Annou Terezií, rozenou Czoborovou. V roce 1735 probehlo druhé delení majetku. Výsledkem rodinné dohody bylo rozdelení starší vetve rodu na 3 samostatné linie.
Mladší vetev cervenokamenské linie Pálffyu se od 70. let 19. století usídlila v Cechách (jakožto dedici breznických Kolovratu a pres ne i Jeníšku z Újezda), kde s rozšíreným titulem svobodní páni z Újezda vlastnila rozsáhlé majetky až do roku 1945.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Josef Václav hrabě z Valdštejnu a Kateřina Pálffy