152mm houfnice H vz. 18/47 - Vyskov, Czech Republic
152mm houfnice H vz. 18/47
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Puvodne nemecká houfnice 150 mm H vz 18 byla v roce 1947 ve Škodových závodech upravena (oznacení K8) na ráži 152 mm pro sovetské strelivo a byl zvýšen výkon.

152 mm houfnice vz.18/47

Houfnice vz. 18/47, puvodne nemecká 150mm houfnice vzor 18 upravená po válce na strelivo ruské ráže 152mm, to císlo 47 znací rok prestavby a zavedení do výzbroje, prípadné písmeno N pak puvod zbrane, proto u 37S je to zbran sovetská u nás nazývaná "jaselka" podle jejího nasazení našimi delostrelci u Jasla.

Byl jsem upozornen že písmeno N u zbraní prevrtaných na sovetskou ráži nebylo používáno vzhledem k tomu že zbran byla vyrábena u nás (zmenami se z ní stala jiná) a zbran byla oznacována jen 18/47. Kontrolou z ruzných zdroju jsem zjistil že jsem se v puvodním príspevku opravdu zmýlil a proto se tem jež jsem uvedl v omyl omlouvám. (omluvou pro mne není ani to že se oznacení s (N) objevuje celkem bežne, správne je to bez nej). Zbran byla po léta používána v naší armáde.

Takticko-technické charakteristiky:
Ráže : 152,4 mm
Délka hlavne: 4140 mm (L/27)
Váha prepravní : 6550 kg
Váha v postavení : 5588 kg
Námer : 0° až +45°
Odmer : 60° (celkem)
Ústová rychlost : 580 m/s
Váha strely : 43,5 kg
Dostrel : 15 200 m
Rychlost palby: 4 rány/min.
Výrobce : Škoda Plzen (oznacení K8)

152 mm húfnica vz.18/47 je urcená k niceniu nepriatelského delostrelectva, boreniu pevností a odolných úkrytov a k postrelovaniu tylových objektov nepriatela. Vznikla adaptáciou 150 mm húfnice vz.18N na ráž 152,4 mm tak, že je možné používat rovnaké strelivo ako pre 152 mm húfnicu vz.37. Vzhladom k odlišnej konštrukcii hlavne a lafety sú však nutné urcité obmedzenia v používaní niektorých náplní.

Lafetový štít chráni obsluhu pred úcinkami plynov z ústovej brzdy, pred crepinami granátov a mín a pred strelami z rucných zbraní.

Ku strelbe zo 152 mm húfnice sa používajú delené náboje s nárazovým trieštivo trhavým granátom. Rýchlost strelby je 3 – 4 rany za minútu.

i]Strelivo pre húfnicu :

1. Trieštivo trhavý nárazový granát cs. 152-OF-KH 37, H 18/47
2. Trieštivo trhavý kanónový granát OF-540
3. Trieštivo trhavý húfnicový granát OF-530
4. Trieštivý húfnicový granát z oceloliatiny O-530A
5. Protibetónová húfnicová strela G-530

Mieridlá:
Zameriavac vz.34
Delový dalekohlad vz.36 Dd 60/64

Kolesna je urcená k doprave húfnice. V pochodovej polohe tvorí kolesna s lafetou štvorkolesový voz. Pripojuje sa k tažnému vozidlu.

Dvojité kolesá lafety : Priemer : 1230 mm – šírka 140 mm.

Hlavné technické údaje :

Rozmery v mm :

Dlžka hlavne s ústovou brzdou a a zadkom hlavne : 4140
So zadkom bez ústovej brzdy : 3715
Bez ústovej brzdy a bez zadku hlavne : 3400
Dlžka ústovej brzdy : 618
Dlžka po roztvorení lafety : 7030
Dlžka delového povozu ( hlaven vzadu ) : 7620
Dlžka kolesny : 2350

Lafeta :
Celková šírka : 2282
Svetlá výška : 290
Výška húfnice s lafetový štítom : 2000

Hmotnost v kg :

Húfnica v palebnom postavení : 5587
Delový povoz pochodovou výstrojou : 6555
Kolesny ( bez výstroja ) : 815
Lafeta s hlavnou : 5353
Rydlá : 234
Hlaven bez záveru : 1732

Húfnica sa dopravovala nakolesnená v závese za nákladným automobilom T 111, T 138 a pod.

Max. pochodová rýchlost v km/hod. :
- na ceste 25
- v teréne 10

EN:
Originally a German howitzer of 150 mm H, 18 was modified in 1947 in Škoda Race (designation K8) on a 152 mm caliber for Soviet ammunition and power was increased.

152 mm howitzer vz.18 / 47

Houfnice vz. 18/47, originally German 150mm howitzer model 18 modified after the war on the ammunition of the Russian caliber 152mm, this number 47 means the year of rebuilding and introduction into the armament, eventual the letter N then the origin of the weapon, therefore the 37S is a Soviet weapon called "jaselka" according to her deployment by our artillery guards at Jasl.

I was warned that the letter N in Soviet caliber weapons was not used due to the fact that the weapon was manufactured in our country (changed from it to another) and the weapon was only marked 18/47. Controlled from various sources, I found out that I was really mistaken in the original post, and I am sorry to those I misled. (I'm sorry for me, it's not even that the sign with (N) appears quite normal, it's right without it). For years, the weapon has been used in our army.

Tactical and technical characteristics:
Caliber: 152.4 mm
Barrel length: 4140 mm (L / 27)
Shipping Weight: 6550 kg
Weight in position: 5588 kg
Direction: 0 ° to + 45 °
Delivery: 60 ° (total)
Muzzle velocity: 580 m / s
Bullet weight: 43.5 kg
Range: 15,200 m
Fire rate: 4 wounds / min.
Manufacturer: Škoda Plzen (K8 designation)

The 152/80's are designed to destroy enemy artillery, borenial strongholds and resilient shelters, and to shoot the enemy's tile objects. It was created by adapting the 150 mm howitzer vz.18N to a caliber of 152.4 mm so that it is possible to use the same ammunition as for the 152 mm howitzer vz.37. However, due to the different construction of the main body and the cloth, certain limitations in the use of some fillings are necessary.

The shield protects the operator from the effects of gas from the muzzle brake, the grenades and mines, and the small arms.

To shoot from the 152 mm howitzers are used split hubs with impact jarring jerky grenade. Shooting speed is 3-4 wounds per minute.

i] Shooter Shooter [/ i]:

1. The shattering explosive grenade grenade MS. 152-OF-KH 37, H 18/47
2. A shattered, off-the-gun gunsman OF-540
3. The shattering javelin grenade OF-530
4. Sharpened O-530A Steel Grenade Grenade Grenade
5. Counter-concrete gunfire G-530

Measures:
Zameriavac vz.34
Delicate telescope vz.36 Dd 60/64

The wheel is designed to carry the muzzle. In the marching position, the wheel is made up of a four-wheeled carriage. Attaches to the towing vehicle.

Double Wheel Bearings: Diameter: 1230 mm - width 140 mm.

Main technical data: