Wayside shrine - Lošany, Czech Republic
Wayside shrine - Lošany
Location: Středočeský kraj, Czechia

This wayside shrine is located beside Lošany village.

=========================================================

Mohutná sloupová boží muka z 2. pol. 18. století, postavená polním maršálem Emanuelem Václavem Kajetánem Kolowratem Krakowským (* 26. 12. 1700 Praha – † 14. 6. 1769 Strakonice) jako podekování Bohu za to, že prežil bitvu u Kolína 18. cervna 1757, které se úcastnil. Podle místní tradice ale na tomto míste podlehl zranení rytmistr kyrysnického pluku Filip Kolowrat Krakowský (* 10. 9. 1732 Praha - † 18. 6. 1757 Krechor, bitva u Kolína), prevážený po bitve do polního lazaretu v Lošanech, a boží muka nechal na jeho památku vystavet jeho otec Filip Nerius (Neri) hrabe Krakowský z Kolowrat, který v roce 1759 koupil zámek s panstvím v sousedních Radovesnicích. Na rozdíl od jiných padlých, kterí jsou pochováni v Lošanech, má být Filip pochován v rodové hrobce príbuzných Kolowratu ve Svetlé nad Sázavou.
Material: stone, bricked

Your rating: