Svijany - North Bohemia, Czech Republic
Svijany Chateau
Location: Liberecký kraj, Czechia

Originally a Renaissance chateau built between 1565 and 1567, the structure was converted to its current Classicist style in 1823 while in ownership of Prince Rohan. The chateau served as dwelling of higher magisters. Following 1945, the building was seized by the Czechoslovak government. An insensitive adaptation followed, turning the structure into a storage building and a dormitory; afterwards, it was falling into disrepair for a number of years.

Later, in 2013, the chateau was acquired by the Svijany Brewery, joint-stock company, which was determined to restore the devastated site to its original splendour and to open it to the public. An exhibition of abundant Bronze Age archaeological artefacts found within the area of Svijany is set to open in the chateau in June 2016. The exhibition will also present the history of the chateau, the local aristocracy and the brewery itself. Visitors will also be able to enter the chapel with its original late Renaissance murals, which are currently undergoing restoration works. The chateau grounds will also host concerts, festivals and many other cultural events in the future.

=========================================================

V roce 1345 zakládají cisterciáctí mniši z kláštera Hradište hospodárský dvur, na kterém se v 16. století varí pivo. Rok 1564 bývá spojován s první zmínkou o varení piva v pivovaru ve Svijanech. Varení piva a zakládání hospod zvyšovalo financní výnosy panství. V roce 1567 dojde k delení majetku mezi Vartemberkovými syny a o objektu se poprvé mluví jako o svijanském sídle. V témže roce zapocíná stavba zámku ve Svijanech, která je dokoncená za 11 let v roce 1578.

Po smrti majitele panství Jaroslava z Vartemberka získává Svijany i s pivovarem Jáchym Ondrej Šlik. Ten ve 20. letech 17. století nechá vyzdobit rytírský sál v západním krídle nádhernými renesancními malbami, které byly v minulosti prekryty jednoduchým náterem, a zcela se na ne zapomnelo. Znovuobjeveny byly až pri soucasné rekonstrukci. Puvodní šlikovská výmalba je dnes zrestaurována vcetne malovaných erbu rodu. Ve východním poli je objeven znak matky Jáchyma Ondreje Šlika Anny ze Sunecku. Smerem k západu následují znaky jeho manželek, Anny z Kolowrat, Anny ze Smiric a Voršily z Oppersdorfu. V prvním poli byl puvodne znak Jáchyma Ondreje Šlika, který je odstranen pri prestavbe rytírského sálu na kapli sv. Jana a Pavla v roce 1768. Jáchym Ondrej Šlik je jako první z 27 pánu popraven roku 1621 na Staromestkém námestí a posmrtne mu je ješte useknuta ruka. Teprve až po roce jsou tyto ostatky pohrbeny.

Po jeho smrti v roce 1623 získá panství Albrecht z Valdštejna. Valdštejnové jsou zdatní obchodníci a za nich se i pivovaru darilo. Zámek je prestaven a stavebne upraven a rozšíren byl i sousední pivovar. Hospodarí tu až do roku 1820. V tomto roce kupuje svijanské panství i se zámkem a pivovarem kníže Karel Alain ze šlechtického rodu Rohanu. Za Rohanu je zámek vclenen k sychrovskému panství a slouží jako sídlo vrchnostenského úradu a k ubytování úredníku.
Accessibility: Full access

Condition: Intact