Huis Ter Beurse - Brugge, Belgium
31U E 515638 N 5673326
[NL]Het definitieve hoekgebouw dateert uit 1453, zie de gevelsteen naast de ingang. [EN] The definitive corner building dates from 1453, see the facing brick next to the entrance. [FR]Le bâtiment d'angle définitif date de 1453, voir la brique de parement à côté de l'entrée.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Aan de Vlamingstraat 35, staat een indrukwekkend huis met vier verdiepingen, een zeldzaamheid voor een 15e eeuws herenhuis.

Ze behoorde tot de familie van der Beurse, die een luxe herberg bezat voor buitenlandse reizigers, maar was ook een makelaar in onroerend goed en bemiddelaar bij klanten.

Ze genoten zoveel vertrouwen dat sommige klanten zelfs konden vragen om hen te vertegenwoordigen bij bedrijven. Op het pleintje voor de stenen en bakstenen gevel kwamen handelaars van over de hele wereld samen om zaken te bespreken. Ze ontmoetten elkaar bij "Van der Beurse", daarna eenvoudiger bij "" Beurse "".

En dus staat de naam "van der Beurse" aan de oorsprong van het woord "beurs", dat wil zeggen de plaats waar zaken worden afgehandeld.

Van 1285 tot 1302 herberg gerund door de familie van der Beurse. In 1302 wordt het verkocht aan Mettenye en de Venetianen, permanent aanwezig sinds de eerste decennia van de veertiende eeuw, huurden het huis "Ter Ouder Beurse" uit 1397.