Augustijnenklooster - Hasselt - Limburg
31U E 664029 N 5644574
De gebouwen waren gelegen rondom twee vierkante binnenplaatsen met tuin, en dateerden deels uit eind 17de eeuw, deels uit de 18de eeuw. Slechts weinig delen bleven tot heden bewaard. // The buildings were situated around two square courtyards with garden, and partly dating from the end of the 17th century, partly from the 18th century. Only a few parts were preserved to date.
Location: Limburg, Belgium

Source: (visit link) :

[NL]

"HISTORIEK

De augustijnen waren reeds begin 13de eeuw in de stad gevestigd; vóór 1361 was er een kerk, en circa 1420 een ziekenhuis; tijdens de eerste helft van de 16de eeuw, uitbreiding met een oostelijk pand, dank zij de steun van prins-bisschop Erard van der Marck; stichting van een Latijnse school in de 17de eeuw; in 1714 onder prior J. Kellens (1686-1721) bouw van een nieuwe kerk aan de Kapelstraat, ter vervanging van de oude, bouwvallige kerk; in 1738 strekte het klooster zich uit van de Kapelstraat tot de Havermarkt, en van de Maagdendries tot het zogenaamde huis De Gulden Put.

BESCHRIJVING

De gebouwen waren gelegen rondom twee vierkante binnenplaatsen met tuin, en dateerden deels uit eind 17de eeuw, deels uit de 18de eeuw; in 1797, na de opheffing der orde, verkocht aan G. Claes, na wiens dood het complex verdeeld en opnieuw verkocht werd.

Slechts weinig delen bleven tot heden bewaard. Van de kerk bleven enkele resten over, zichtbaar in de achtergevels der Kapelstraat, en moeilijk geïntegreerd in een recent appartementsgebouw.

De sacristie bleef volledig behouden: bakstenen gebouw aanleunend tegen een muur der kerk; twee zichtbare bouwlagen en op elke zijde twee traveeeën onder schilddak (kunstleien). Verwerking van mergelsteen voor de banden, de hoekbanden en de geprofileerde kroonlijst. Getoogde vensters in een geblokte mergelstenen omlijsting met trapezodale sluitsteen en geprofileerde druiplijst die de boogrug volgt. De begane grond is volledg ingebouwd.

De priorij en bibliotheek, gelegen aan de Havermarkt bleven het best bewaard; het gebouw ligt enigszins achteruit ten opzichte van de straat en is voorzien van een voortuintje, afgesloten met een ijzeren hek. Breedhuis van het enkelhuistype, zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), door middel van muurankers gedateerd 1684, en opgetrokken in barokstijl. Bakstenen gebouw voorzien van een lijstgevel op een natuurstenen plint; gesmeed ijzeren muurankers en mergelstenen banden, dakvenster boven de middentravee, afgezet met mergelstenen pilastertjes die de vleugelstukken der ingezwenkte top dragen, laatstgenoemde bekroond met een klein, gebogen fronton. Steigergaten en een houten kroonlijst op modillons. Vensters in een gecementeerde mergelstenen omlijsting, rechthoekig op de benedenverdieping, getoogd op de bovenverdieping, voorzien van versierde oren, neuten, lekdrempels op consoles en een geprofileerde druiplijst. Rechthoekige deur, zoals de benedenvensters, in de zesde travee, en rondboogpoort in de laatste travee, met mergelstenen omlijsting, afgewerkt met imposten en diamantkoppen."

[EN]
HISTORIE

Augustines were already established in the city at the beginning of the 13th century; before 1361 there was a church, and about 1420 a hospital; during the first half of the 16th century, enlargement with an eastern building, thanks to the support of prince-bishop Erard van der Marck; foundation of a Latin school in the 17th century; in 1714 under prior J. Kellens (1686-1721) built a new church on Kapelstraat to replace the old, dilapidated church; in 1738 the monastery stretched from the Kapelstraat to the Havermarkt, and from the Virgin Threes to the so-called house De Gulden Put.

Description

The buildings were situated around two square courtyards with garden, and partly dating from the end of the 17th century, partly from the 18th century; in 1797, after the lifting of order, sold to G. Claes, after whose death the complex was divided and resold.

Only a few parts were preserved to date. Some remains of the church remained, visible in the back facades of the Kapelstraat, and were difficult to integrate in a recent apartment building.

The sacristy was completely preserved: brick building lying against a wall of the church; two visible storeys and on each side two bays under the shielded roof (artificial slates). Processing of marlstone for tires, corner tires and moulded cornice. Tapped windows in a blockstone marlstone frame with trapezoidal keystone and profiled grapefruit frame that follows the arch ridge. The ground floor is built in.

The priory and library, located on the Havermarkt, was best preserved; the building is situated slightly backwards from the street and has a front garden, closed with an iron fence. Single house type enclosure, seven bays and two gable floors under the saddle roof (mechanical tiles), dated 1684 by wall anchors, and constructed in baroque style. Brick building with a moulded façade on a natural stone plinth; forged iron wall anchors and marlstone bands, roof window above the middle-century cattle, bordered with marlstone pilaster bearing the wings of the tilted tip, the latter crowned with a small, curved frontton. Scaffolding holes and a wooden cornice on modillons. Windows in a cemented marl stone frame, rectangular on the ground floor, logged on the upper floor, with decorated ears, neuten, leaking thresholds on consoles and a profiled moulded dripping table. Rectangular door, like the lower windows, in the sixth bay, and round arch gate in the last bay, with marlstone frame, finished with imposts and diamond heads.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Havermarkt 45