Kaple sv. Víta - Olbramice, Czech Republic
CS: kaple sv. Víta // EN: Waychapel of St. The Victory
Location: Olomoucký kraj, Czechia

CS:
Kaple sv. Víta v Olbramicích Stavba kaple sv. Víta byla dostavena v roce 1937. Nejvetší zásluhu má na výstavbe kaple rodina Zapletalova z Olbramic. Veškeré organizacní a stavitelské práce meli na starosti manželé Marie a ing. Vojtech Zapletal. Na výstavbe se podíleli i obcané Obce Olbramice a okolí.

První mše svatá byla sloužena 10.cervna 1937 a svetící mši svatou mel pan farár P. Florián Flora z Vilémova. V soucasnosti se zde slouží každý mesíc mše svatá a je obetována na úmysly, které predkládají naši obcané obce. Dále kaple slouží jako poslední místo rozloucení se zesnulými obcany a jsou po pohrebních obradech ukládání k docasnému odpocinku na místní hrbitov. Každým rokem jsou zde požádány pobožnosti. A to májové pobožnosti, pobožnosti Krížové cesty a každý mesíc v pátek pravidelné modlitby Ružence.

Kaplicka byla v roce 1997 prevedena ze soukromého vlastnictví Vojtecha Zapletala do vlastnictví Obce Olbramice. Prevod byl proveden formou darovací smlouvy. V roce 2002 byla provedena kompletní rekonstrukce, kde se pristavovala sakristie a dále byly provedeny následující stavební práce:

1.nová omítka na kapli
2.nové oplechování kaple
3.ochranné nátery kaple
4.odvod deštové vody
5.nová omítka zvonice
Spolu s temito stavebními opravami se opravila márnice na místním hrbitove a provedl se ješte venkovní náter zvonice. Na této oprave se podíleli místní obcané a Obec Olbramice. V soucasné dobe je to jediná obecní budova, která je nove opravená. Všichni obcané jsou na ni náležite hrdi.

EN:
Wachapel of St. The Victory in Olbramice The Victory was completed in 1937. The Zapletalova family of Olbramice has the greatest credit for the construction of the chapel. All the organizational and architectural works were handled by the husband Marie and Eng. Vojtech Zapletal. The citizens of Olbramice and the surrounding area also took part in the construction.

The first holy mass was served on June 10, 1937, and the feast of St. Florian of Flora from Vilém was celebrated by the holy Mass. Today, the Holy Mass is served every month and sacrificed to the intentions of our citizens. Furthermore, the chapel serves as the last place to say goodbye to the deceased citizens and, after funeral ceremonies, they are temporarily resting at the local cemetery. Every year, worship is requested here. And that's the devotion of May, the worship of the Cross, and every Friday the rosary's regular prayers.

In 1997 the chapel was transferred from the private ownership of Vojtech Zapletala to the ownership of the Olbramice Municipality. The transfer was made in the form of a gift contract. In 2002, a complete reconstruction was carried out, where the sacristy was built and the following construction works were carried out:

1. New plaster on the chapel
2.New chapel palace
3. protective chapels of the chapel
Rainwater supply
5.New render of the bell tower
Along with these building repairs, the mortuary was repaired at the local cemetery, and an outside painting of the belfry was made. Local citizens and the municipality of Olbramice participated in this repair. It is currently the only municipal building that is newly repaired. All citizens are proud of it.

Source/Zdroj: (visit link)