Marian Column - Cineves, Czech Republic
Marian Column - Cineves
Location: Středočeský kraj, Czechia

Autorem myšlenky postavit v Cinevsi památník se sochou Panny Marie byl tehdejší místní dekan Jan Nepomuk Klein. V roce 1892 poslal na C.k. okresní hejtmanství v Podebradech žádost o souhlas s umístením památníku s obrazem Staroboleslavské matky, ochranného palladia národa ceského. Klein sám vybral na verejném prostranství obce stanovište zamýšleného umeleckého díla a v žádosti uvedl, že skvelá ozdoba zdejší osady bude poblíž opatrovny detí a obou školních budov v Cinevsi. Žádost dále obsahuje vyjádrení, že realizace památníku probehne pod dozorem akademického sochare z odborné kamenosocharské školy v Horicích a náklady na neho dosáhnou výše 1.800 – 2.000 zlatých. Behem roku 1892 dekan Klein získal všechna žádaná povolení, tedy jak od hejtmanství, tak od obecního zastupitelstva, místní církevní rady a biskupství.

Návrhem a realizací památníku byl posléze poveren profesor horické školy Moric Cernil. Výsledná podoba díla vychází z Cernílových architektonických návrhu, jeho umelecké invence a z donátorských pokynu dekana Kleina. Ten vyjádril požadavek, aby památník zdobily i reliéfy ceských zemských patronu sv. Vojtech, sv. Ludmily, sv. Prokopa a Blahoslavené Anežky. Sochar Cernil vytvoril umelecké dílo z jemnozrnného pískovce horického typu v letech 1892 – 1893 za velké úcasti místního obyvatelstva vcetne rady pozvaných hostu. Slavností akce predznamenala i další historické okamžiky obce. K uctení památky této události byla první cervencová nedele zvolena jako datum porádaní každorocní staroceské pouti v Cinevsi. Pri svecení památníku dekan Klein vyhlásil, že dílo predává místní obci. Ve svém vystoupení se pak starosta obce zavázal, že zastupitelé a obcané ho prejímají navždy do své péce.

Sloup není doprovázen dalšími sochami, pouze na bocích kvádrového podstav­ce jsou reliéfy ceských patronu: sv. Ludmila se sv. Václavem, sv. Prokop, Vojtech a Anežka. V roce 1937 byla okolo sloupu z iniciativy spolku žen na náklad obce upra­vena parková plocha.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column