Østerklit Stokmølle, Tversted - Denmark
Taget på laden fra Østerklit gård har stråtag og Danmark eneste funktionsdygtige stokmølle. The roof of Østerklit Farm is thatched and has the only working roof mill in Denmark.
Location: Denmark

Østerklit Stokmølle ligger i Tversted Klitplantage, bag en klit, nogle få meter fra Tannisbugten.
Det er laden til en parallelgård fra 1872, hvor stuehuset (rållingen) nedbrændte i 1981, der huser møllen.

En stokmølle er en lille vindmølletype, der placeres på taget. Oftest på en lade, hvor en kombineret stål og trækonstruktion udgør møllen. Vingerne trækker via en 'stok' ned gennem taget en kværn eller andre redskaber.

Gården 'Østerklit' blev bygget som parallelgård. Længerne placeres altid med gavlene øst-vest. Laden er en højremsbygning. Med denne tømmerkonstruktion kan taghældningen fortsættes og ydervæggene bliver derfor ikke ret høje. Det kan i stærk blæst være vigtigt for bygningens holdbarhed.
Laden er, som de fleste bygninger på egnen fra den tid, bygget af strandingstømmer, og til en af remmene i tagkonstruktionen, har man brugt en gammel skibsmast. Man kan på mastens bemaling se hvor den har gået igennem skibsdækket.
Kilde: moellearkivet.dk

English:
The farmhouse Østerklit was built as a so-called parallel farm in 1872 where the wings of the buildings where built with the house ends East-West.

The farmhouse burnt down in 1981.
The barn is still here and the roof mill on top of it is still working occasionally.