Salhausen - North Bohemia, Czech Republic
Salhausen Chateau
Location: Ústecký kraj, Czechia

The Salhausen Chateau in Ceska Kamenice was probably built at the end of the first quarter of the 16th century by the Salhausen family.

The chateau has a rectangular ground plan with a tower that protrudes in front of the facade in the southwest corner. Smooth facades are decorated with armor in the corners. The entrance hall divides the ground floor into two sections with two vaulted rooms on one and four chambers on the other.

=========================================================

Salhausenovský zámek v Ceské Kamenici byl postaven pravdepodobne na konci první ctvrtiny šestnáctého století príslušníku rodu Salhausenu.
O stavbe zámku se nedochovaly žádné písemné prameny, ale postaven byl po roce 1516 a pred rokem 1535. Roku 1522 si Hanuš a Bedrich ze Salhausenu rozdelili decínské panství, a Ceská Kamenice pripadla Bedrichovi. Je tedy možné, že stavitelem byl on. Pred rokem 1535 se majitelem panství stal Prokop z Vartenberka, který si nechal postavit ceskokamenický zámek. Jeho potomci panství roku 1614 prodali Kinským. Nekdy predtím salhausenovský zámek získalo mesto a zrídilo v nem špitál financovaný z nadace Hanuše ze Salhausenu založené roku 1521. Do roku 1907 byla v dome nemocnice, potom muzeum s archívem a od roku 1959 kanceláre.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact