Vlci hora Look-Out - Zahrady, Czech Republic
Vlci hora Look-Out Tower

- Altitude: 581 m.a.s.l.
- Opening of tower: 1889
- Architect: Josef Hampel

=========================================================

Rozhledna na Vlcí hore je tradicní severoceskou vyhlídkovou stavbou, která byla postavena behem období nejvetší slávy rozhleden v 19. století. O její stavbu se postaral turistický spolek v Krásné Lípe, jeden z nejstarších svého druhu v této oblasti. V dobe svého otevrení, v roce 1889, vypadala rozhledna ponekud jinak než dnes. Rozhledna nebyla zastrešena a díky cimburí na ochozu pripomínala klasickou hradní vež. K zastrešení a zasklení došlo až na pocátku 20. století, kdy také rozhledna spolu s prilehlou boudou zažívala období nejvetší slávy. Obvyklou zmenu prinesla 2. svetová válka, po níž se navíc rozhledne dostalo "pocty", že se stala hláskou ceskoslovenské armády. Když armáda na konci 50. let opustila, pocal velmi rychle chátrat a o jeho záchranu se postarali manželé Jandovi, kterí provedli nezbytné úpravy a objekt od konce 60. let zprístupnili turistum. Manželé Jandovi provozovali rozhlednu až do poloviny 90. let, kdy i díky pokrocilému veku už údržbu rozhledny nezvládali a turistická verejnost navíc volala po castejších otevreních rozhledny. Celý objekt bývalé chaty (která se však již nikdy otevrení nedockala) s rozhlednou odkoupilo mesto Krásná Lípa a na konci 90. let kompletne zrekonsturovalo. Rozhlednu dnes provozuje KCT Krásná Lípa
Height of Look-Out Tower in feet: 62.00

Difficulty: